Mamy potrawy, które powtarzają się, ale staramy się również
przygotować nowości, aby zaskoczyć siebie wzajemnie.
Nasi faceci zajmują się za to przygotowaniem barku, który spełnia wymagania
dzieci, kobiet i mężczyzn. Są więc soki, woda, napoje gazowane, wina
oraz mocniejsze trunki.
Jeśli pragniecie aby Wasza Sylwestrowa impreza była lekka i zdrowa dziś
chcę Was zainspirować. Oto przyjęcie w stylu Dietetycznej Siostry – smacznie,
niedrogo i nie idzie w boczki! Może przyda się Wam ta garść przepisów :)
Coś na ząb, czyli finger food
Anchois zakręcone w papryce
Pojawia się co roku od wielu lat. To dość pracochłonne, ale wyjątkowo smaczne fingrefood.
Pojawia się co roku od wielu lat. To dość pracochłonne, ale wyjątkowo smaczne fingrefood.
Składniki
- 2 czerwone papryki
- Około 15 filecików anchois (moje z pikantnej oliwy)
- Pół małej cebulki (nie szalotki)
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 3 plasterki sera żółtego odtłuszczonego
Przygotowanie
Paprykę włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjąć i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion. Na tak przygotowane papryki kolejno nakładać filecik anchois (1-2 sztuki), i łyżeczkę drobno pokrojonej cebulki zmieszanej z natką. Na koniec położyć paseczek sera żółtego i zawijać jak zrazy. Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać resztką natki i sera. Piec w 200 stopniach przez 10 minut. Są wyśmienite zarówno na zimno jak i na ciepło, choć szybko stygnął...ale to w końcu przekąska, więc ciepła być nie musi.
Paprykę włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjąć i zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion. Na tak przygotowane papryki kolejno nakładać filecik anchois (1-2 sztuki), i łyżeczkę drobno pokrojonej cebulki zmieszanej z natką. Na koniec położyć paseczek sera żółtego i zawijać jak zrazy. Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać resztką natki i sera. Piec w 200 stopniach przez 10 minut. Są wyśmienite zarówno na zimno jak i na ciepło, choć szybko stygnął...ale to w końcu przekąska, więc ciepła być nie musi.
Roladki z mielonym mięsem
Równie kultowe finger food i ulubione przez facetów.
Szybko się robią i obłędnie smakują o ile mięso jest dobrze doprawione!
Równie kultowe finger food i ulubione przez facetów.
Szybko się robią i obłędnie smakują o ile mięso jest dobrze doprawione!
Składniki
- 2 cukinie zielone drobne
- 30 dkg indyczego mięsa mielonego (z piersi)
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
Przygotowanie
Cukinie umyć i kroić wzdłuż na cienkie plastry (ja robiłam tą częściowo obieraczką a częściowo łopatką do krojenia sera żółtego). Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką i przyprawami, zostawiając połowę soli. Teraz nakładać mięso łyżeczką na cukinię i zawijać roladki spinając delikatnie wykałaczką (należy ją wkręcać w cukinię). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez 30 minut a następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut aż mięso zacznie się rumienić. GOTOWE.
Cukinie umyć i kroić wzdłuż na cienkie plastry (ja robiłam tą częściowo obieraczką a częściowo łopatką do krojenia sera żółtego). Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką i przyprawami, zostawiając połowę soli. Teraz nakładać mięso łyżeczką na cukinię i zawijać roladki spinając delikatnie wykałaczką (należy ją wkręcać w cukinię). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez 30 minut a następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut aż mięso zacznie się rumienić. GOTOWE.
Bardzo fajna propozycja dla mięsożerców.
Łatwo ją wykonać i urozmaicić część mięsa doprawiając w inny sposób.
Składniki
na 5 sztuk
- 250g mielonego indyka
- cebula
- garść natki pietruszki
- garść rodzynek
- łyżka nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Szatkujemy cebulkę, natkę pietruszki, rodzynki, czosnek i mieszamy z mięsem dodając reszte składników. Dobrze wyrabiamy i lepimy na patykach jak cevapicici. Pieczemy na kratce na 180 stopni przez 20 minut. Myślę, że będzie świetne również z elektrycznego grilla.
W Sylwestra na stole powinny pojawić się "treściwe" a nawet lekko tłuste potrawy, aby w miarę spożywania alkoholu lepiej znosić jego działanie. Po pierwsze jedząc zdecydowanie trudniej się upijamy - więc dłużej się bawimy. Po drugie kolorowe drinki to element stały takich imprez.
Napoje
Aby nie sięgać po kolorowe napoje gazowane, które zawierają dużo cukru, na naszych imprezach przygotowujemy wodę oraz smakowe napoje gazowane sprytnym ekspresem SodaStream.
Jest to małe urządzenie, które szybko zamienia zwykłą wodę w świeżą wodę gazowaną. Dodając do niej owoce lub soki, otrzymujemy orzeźwiający napój. Dzięki temu nie faszerujemy się zbędnym cukrem ani syropem glukozowym, o którym Wam pisałam. Bo wszystkie dodatki w gazowanych napojach są naprawdę niezdrowe.
Pomyślcie o SodaStream kupując prezenty świąteczne - to idealne rozwiązanie dla miłośników gazowanych napojów, imprez i ekologii! W końcu dzięki niemu nie wyrzuca się do kosza setek butelek i puszek po napojach!
Lekkie sałatki, które długo zachowują świeżość
Osobiście rezygnuję z sałatek majonezowych i majonezowo-jogurtowych, ponieważ zwykle po kilku godzinach ze składników uwalnia się woda i sos robi się wodnisty. Zaś te majonezowe są zwyczajnie zbyt tłuste, jak na mój gust. Dlatego proponuję coś innego:
Osobiście rezygnuję z sałatek majonezowych i majonezowo-jogurtowych, ponieważ zwykle po kilku godzinach ze składników uwalnia się woda i sos robi się wodnisty. Zaś te majonezowe są zwyczajnie zbyt tłuste, jak na mój gust. Dlatego proponuję coś innego:
Kasza z grejpfrutem
Orzeźwiająca i niezwykle zdrowa sałatka, która jest świetną alternatywą do dań mięsnych.
Treściwa i odżywcza - świetna na zakrapianą imprezę!
Treściwa i odżywcza - świetna na zakrapianą imprezę!
Składniki
Przygotowanie
Kaszy ugotowałam więcej, natomiast jeśli chcecie jej ugotować dosłownie na jedną porcję to wystarczy odmierzyć 40-50ml w naczynku i zalać podwójną ilością wody (1:2 wody). Najlepiej użyć garnek o grubym dnie. Od momentu zagotowania kaszę przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach będzie na pewno gotowa. Zaglądaj do niej, aby się nie przypaliła. Grejpfrut kroimy na kawałki czyszcząc z gorzkiej błony. Rukolę przepłukujemy. Cukinię czyścimy z pestek i kroimy w małe kawałeczki. Ostudzoną kaszę mieszamy z resztą składników, a na koniec polewamy olejem. Ja wybrałam olej z awokado, świetny będzie arganowy czy winogronowy.
Z tuńczykiem i chrupiącą niespodzianką
Nic innego jak gotowane warzywa z rybą, ale jest również tajny składnik!
Nic innego jak gotowane warzywa z rybą, ale jest również tajny składnik!
Składniki
Warzywa
40dkg brokuła
40dkg fasolki szparagowej (u mnie z mrożonki w sezonie świeża!)
Tuńczyk w kawałkach z zalewy 120g
Sos do warzyw
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki wody
2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
sól, pieprz do smaku
Chrupiący dodatek - posypka z cieciorki
Szklanka cieciorki (z puszki lub ugotowanej)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki chili
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Brokuł podzielony na różyczki i fasolkę gotujemy 20 minut na parze - lub w inny sposób. Warzywa mają być jędrne i niepozbawione smaku, stąd ważne, aby gotowanie odbyło się na parze. Sos do warzyw przygotowujemy mieszając składniki. Tuńczyka wyrzucamy na sitko aby odsączyć zalewę.
Cieciorka będzie się chwilkę piekła - też około 15-20 minut na 180-200 stopni. Zanim wysypiemy ją na blachę mieszamy w miseczce olej z przyprawami i mieszamy w nim cieciorkę. Taką "obtoczoną" wyjmujemy na blachę i pieczemy. No i zaglądamy do niej, czasem mieszamy i gdy stwierdzimy, że kolorek ma odpowiedni to wyciągamy blachę i studzimy cieciorkę.
Życzę Wam dobrej zabawy Sylwestrowej!
Obyście szaleli wiele godzin i w szampańskich nastrojach powitali Nowy Rok! Pamiętajcie o odpowiednim nawodnieniu organizmu nie tylko podczas imprezy. Dobrze nawodniony organizm to same zalety dla naszego zdrowia! To zdrowsze komórki, układ trawienny, krwionośny, a także piękniejsza skóra, włosy i paznokcie! A jak wiadomo w Sylwestra trzeba pić, więc jedzcie i pijcie ze smakiem!
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Ania
kasza z grejpfrutem - to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWszystkie te przekąski wyglądają świetnie. Teraz musze się zdecydować którą z nich zrobie na tegorocznego sylwestra :)
OdpowiedzUsuń