Mąka gryczana ma dużo soli
mineralnych, żelaza, kobaltu, fosforu, wapnia, jodu, cynku, miedzi i
boru, a wszystkie te minerały wzmacniają organizm w okresie stresów. Jest w niej sporo witamin: B1, B2, PP. Zawiera sporo skrobi, dzięki czemu jest wartościowa energetycznia, a do tego ma lekki orzechowy posmak, który mnie zachwycił J
NALEŚNIKI
BEZGLUTENOWE
Składniki
na 4 sztuki
na 4 sztuki
- 2 jajka
- ok. 120ml wody
- 4-5łyżek mąki gryczanej dobrze zmielonej
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie
- Miksujemy jajka z mąkami i stopniowo wlewamy wodę aby uzyskać gładką masę naleśnikową.
- Smażymy na posmarowanej olejem patelni.
Naleśniki mogą wyjść troszkę grube, ponieważ cieniutkie jest
dość ciężko usmażyć. Jednak warto być cierpliwą i smażyć dłużej na małym ogniu J
SMACZNEGO SIOSTRY
Takich naleśników jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńNo to najwyższy czas! ;)
UsuńJa wolę jednak z odrobiną cukru
Usuńjak domyślam się, skrobia kukurydziana nie jest koniecznym dodatkiem? (mam dietę opartą na niskim ig) ;)
OdpowiedzUsuńdodałam ją aby ciasto się lepiej kleiło...ale spróbuj bez niej ;)
UsuńNaleśniki zawsze wyjdą...cierpliwym :D
Wyglądają ładnie i pewnie smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńgdzie mogę kupić mąkę gryczaną?
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Kauflandzie lub Leclerc - tu jest większy wybór mąk np.orzechowa, ryżowa, sojowa itp (przynajmniej w moim mieście ). Ewentualnie można zmielić kaszę gryczana na mąkę, ale tak jeszcze nie próbowałam :)
UsuńMąkę gryczaną dostaniesz także w Piotrze i Pawle.
Usuńnaleśniki <3 moja ostatnia miłość :D
OdpowiedzUsuńoj wyglądają niebiańsko :)))
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Dlaczego 20 lat temu kiedy moja siostra byla na diecie bezglutenowej byla tak mala dostateczność internetu, fajnych przepisów i produktów :( Szukając fajnych przepisów dietetyczny polecam zaglądać na super stronkę https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412
OdpowiedzUsuńczy naleśniki odkleją się od patelni teflonowej jeśli nie użyję oleju?
OdpowiedzUsuńSmaki z dziecinnych lat, jadłam na śniadanie jeszcze ciepłe.
OdpowiedzUsuń