Jak Wam się podoba pomysł zjedzenia dziś sphagetti a`la carbonara z pysznym, mięciutkim sosem, który zawiesiście trzyma się makaronu? Wszystko jest gładkie, kremowe i delikatne, a gdzieniegdzie można się natknąć na słodkiego pomidorka...pachnie i wygląda bosko a do tego jest to oszukane, odchudzone tradycyjne danie, którego nie musicie sobie odmawiać podczas diety! A więc?
SPAGHETTI a`la CARBONARA
Składniki
na 2 porcje
- Makaron wybieracie takiego rodzaju jaki możecie aktualnie jeść. U mnie z mąki durum. Suchego około 150g.
- 5 suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
- Jedna nieduża cukinia
- 60g serka mascarpone
- 60g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- Pieprz, sól, kolendra świeża
- Ser starty typu chedar lub parmezan - oczywiście według uznania
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Cukinię ścieramy na małych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pomidory, dorzucamy cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami kolendry. W miseczce miksujemy serek i jogurt aby się połączyły. Skrobię rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (około 2 łyżki). Odcedzony makaron wsypujemy do garnczka, a na niego dajemy zawartość patelni i rozmieszany serek. Mieszamy szybko i podpalamy pod garnczkiem ogień. Teraz nie możemy doprowadzić do wrzenia i wlewamy wodę ze skrobią. Mieszamy energicznie, piprzymy znów do smaku. Tuż przed wrzeniem wyrzucamy całość do dużego półmiska. Gotowe.
Jestem zakochana w tym, nie bójmy się użyć tego słowa - "ściemnionym" spaghetti carbonara :) Zamiast boczku użyłam pomidorów, a sos przygotowałam z mieszanki serka i zagęściłam odrobiną skrobi. Nie ma tu dużo tłuszczu, bo brak śmietany, oliwy, masła czy żółtek, którymi standardowo zagęszcza się sosy.
Polecam dobrze popieprzyć, bo potrawa jest delikatna, lekka, aksamitna i przesmaczna :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
wygląda podniecająco :)
OdpowiedzUsuńMimo, że oszukane to wygląda bombowowo!
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić serek mascarpone czymś innym? Bo marzy mi się spaghetti na dzisiejszy obiad, a nie mam go pod ręką ;)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twojego bloga, Twoje pomysły na dania są genialne i proste zarazem, a wiem co mówię bo wypróbowałam już kilka z nich i każde wyszło przepysznie!;)
OdpowiedzUsuńWcale nie wygląda na 'oszukane' czyli pozytywnie! :D
OdpowiedzUsuńto musi byc boskie :D
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne, szuszone pomidory i mascarpone...zestaw niezawodny
OdpowiedzUsuńPysznie - około 500 kalorii na porcje, czasem można zaszaleć ;)
OdpowiedzUsuńoho, jeszcze nie próbowałam, ale już wiem, że uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńMmm, mascarpone! I już wiem, że będzie smacznie <3
OdpowiedzUsuńMakaron I <3 Makaron!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńJak kupię mascarpone to koniecznie muszę zrobić! ;D
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to boczek i szukałam go wśród składników, a to pomidory. Wygląda znakomicie i zapewne tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńMoja książka:
www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com
Przepyszne danie, moj maz byl rownie zachwycony jak ja.
OdpowiedzUsuńPole am :)))
Skrobia kukurydziana jest zakazana w diecie MM
OdpowiedzUsuńTen makaron jest przepyszny, robie taki ale bez skrobii kukurydzianej za to dodaję jeszcze czosnek, idealne połączenie
OdpowiedzUsuńAniu, otagowałaś przepis jako wegetariański a w składnikach chedar i parmezan. Wegetariańie nie jedzą tego typu serów (twarde, długodojrzewające) z uwagi na używanie w produkcji podpuszczki. W takich serach nie ma możliwości (technologicznych) by stosować podpuszczkę mikrobiologiczną (po ok. 12 miesiącach dojrzewania ser staje się gorzki).
OdpowiedzUsuńJa wiem, że to nie blog typowo wege, ale uznałam, że zwrócę na to uwagę.Wybacz wścibstwo :)
Strasznie lubię do Ciebie wpadać.
Pozdrawiam.
Pełen luz - ser, jak napisałam w przepisie dodajemy według uznania ;)
UsuńPo prostu rewelacja w smaku :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrobię, dzięki :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :) jwiem co będę robiła jutro na obiad, akurat wczoraj kupiłam suszone pomidory :) :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/
ehh a kto może jeść serek mascarpone jak to sam tłuszcz... :(
OdpowiedzUsuńTak bardzo chodzi za mną carbonara... tyle,ze nie mam.skrobi kukurydzianej i kolendry.... Czym można je zastąpić? będę wdzięczna za informacje to jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo przyjemny :) na pewno do spróbowania, ale popraw proszę 'garnczek' :*
OdpowiedzUsuńa co to ta skrobia? chodzi o kartoflankę?
OdpowiedzUsuńJakie tam oszukane, dla mnie najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jesteśmy po obiedzie.zapomniałam o serze,ale i tak było bardzo dobre
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba musze spróbowac !
OdpowiedzUsuńAni mascarpone ani parmesan/cheddar są polecane osobą na diecie
OdpowiedzUsuńSam tłuszcz.
Pozdrawiam
mobile number tracker
OdpowiedzUsuńDieta nie musi być uciążliwa, warto robić coś dla siebie nie dla innych.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na fit obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńSamsun
OdpowiedzUsuńNevşehir
Van
Bartın
Edirne
4VF