Mąka
kukurydziana nie posiada w swoim składzie glutenu co, z żywieniowego punktu
widzenia, stanowi ogromną zaletę. Gluten jest białkiem występującym w pszenicy,
życie, owsie i jęczmieniu. Alergia na gluten powoduje konieczność eliminacji z
diety wyrobów z wyżej wymienionych zbóż. Podobnie chorzy na celiakię czyli
trwałą nietolerancję glutenu, w której przebiegu gluten działa toksycznie na
jelito cienkie i powoduje zanik występujących w nim kosmyków również muszą
przestrzegać diety bezglutenowej. W wyrobach bezglutenowych, oznaczonych
symbolem przekreślonego kłosa, produkty glutenowe zastępuje się produktami z
kukurydzy, ryżu, soi, prosa czy też mączką ziemniaczaną. Pewnym ograniczeniem w
stosowaniu mąki kukurydzianej, jest jej słaba wartość wypiekowa, ograniczająca
zastosowanie do niektórych rodzajów chleba i słodkich ciast. Moje eksperymenty nad
tą mąką wciąż trwają. Ostatnio pokazywałam Wam KUKURYDZUANE CIASTECZKA, a dziś polecam
kukurydziane placuszki śniadaniowe J
PLACUSZKI
KUKURYDZIANE BEZ TŁUSZCZU
Składniki
na 6-7 sztuk
Ciasto podstawowe
- 2 Białka
- 40g mąki kukurydzianej
- Odrobina mleka w razie potrzeby
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki
według uznania
Na słodko np.:
- Cynamon, kardamon, stewia lub inne słodziło etc.
Wytrawnie np.:
- Zioła świeże lub suszone, pieprz, suszone pomidory, oliwki etc.
Przygotowanie
- Białka ubijamy przez chwilę, aby połowę objętości białka stanowiła piana. Mieszamy ją z mąką i w razie potrzeby dodajemy mleka, które pozwoli stworzyć masę lejącą, łatwo wtedy kłaść placki łyżką.
- Smażymy na nasmarowanej olejem patelni po 30-60 sekund z każdej strony.
Moje
placuszki podałam dziś ukochanemu z lekkim twarożkiem z miodem i żurawiną J
SMACZNEGO SIOSTRY!
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZłociste i za pewne pyszne!
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Genialne! Wyglądają tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńz kukurydzianej nie są za suche ?
OdpowiedzUsuńWarto w tego typu przepisach wykorzystywać mąkę pełnoziarnistą, która zawiera węglowodany złożone. Te rozkładane są powoli, dzięki czemu organizm w nie dostaje w krótkim czasie sporej ilości węglowodanów.
UsuńPrzepis zapisuję. :) Tylko muszę w końcu kupić tę mąkę. Od dawna mnie intryguje i też chciałabym z nią poeksperymentować! :)
OdpowiedzUsuńJuż lecę do sklepu po mąkę i olej ;D wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńSuper artykuł i podejście do tematyki. Polecamy również zdrową mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl
OdpowiedzUsuńza zwyczaj jem na śniadanie placuszki z otrąb ciekawi mnie jaki indeks glikemiczny mają takie placuszki kukurydziane i czy jest on wyższy od placuszków z otrąb owsianych?
OdpowiedzUsuńNa pewno wyższy gdyż maka kukurydziana to prawie sama skrobia w przeciwieństwie do otrąb, które składają się w w większości z nierozpuszalnych frakcji błonnika. IG obniży na pewno dodatek białka. Maka kukurydziana na pewno nie jest super odżywczym produktem ale dla osób nietolerujących glutenu na pewno będzie dobrym wsparciem dietetycznym. Osobom bez nietolerancji pokarmowych jednak zalecałabym bardziej wartościowe pod względem odżywczym maki.
Usuńdziś akurat podobne placuszki smażyłam :) uwielbiam te z dodatkiem mąki kukurydzianej :)
OdpowiedzUsuńz wielką przyjemnością spróbuję
OdpowiedzUsuńoo z wielką chęcią wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńmąka kupiona, jutro będzie pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSkoro bez tłuszczu to dlaczego w składnikach olej?
OdpowiedzUsuńwłaśnie
UsuńBez glutenu? Czyli coś dla mnie ! Zrobię jutro na śniadanie, wyglądają pysznie !
OdpowiedzUsuńO nie, muszę ich spróbować! :))
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAniu, a Ty jesteś na diecie bezglutenowej? Przestrzegasz restrykcyjnie, czy jedynie wyeliminowałaś pszenicę?
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają!!!! :)
OdpowiedzUsuńWgląda zachęcająco
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie i pewnie spróbuje. Ale w jelitach są KOSMKI a nie KOSMYKI :)
OdpowiedzUsuńDrobna uwaga: gluten nie występuje w owsie, tylko w orkiszu (który zresztą jest odmianą pszenicy). Owies może być "zanieczyszczony innymi zbożami, w wyniku czego może się w nim znaleźć gluten, ale naturalnie owies jest bezglutenowy.
OdpowiedzUsuńBez tłuszczu? A olej to co? :)
OdpowiedzUsuńNawet, jeśli placuszki byłyby tylko na nim smażone, i tak go pochłaniają. :P Tak więc nie są zbyt beztłuszczowe.
Z danej ilości składników ile mniej więcej wyjdzie takich placuszków ? :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam dzisiaj i powiem, że świetne! Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu, tym bardziej, że na mój poziom zaawansowania w kucharzeniu ten prosty przepisik jest idealny :)
OdpowiedzUsuńIle mają kcal? :)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś wie ile mają kalorii ? :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego warto zadbać aby był on:
OdpowiedzUsuń- pełnowartościowy,
- zróżnicowany,
- energetyczny.
Śniadanie ma uzupełnić straty energii w trakcie nocy oraz dać nam powet na pierwszą część dnia!
Zbilansowaną dietę warto także wspomóc odpowiednią suplementacją. Zawsze jednak te dwa elementy idą w parze z regularnym treningiem!
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to ja rozumiem. Solidna porcja węglowodanów (rano w zasadzie nie musimy ich ograniczać) oraz białka. I co najważniejsze mamy okazję zjeść pyszne, pożywne śniadanie!
OdpowiedzUsuńdobrze pomyślane :)
OdpowiedzUsuńFajny blog, będę tu często zaglądać stosować się do rad.
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńTakie śniadania to ja uwielbiam
OdpowiedzUsuń