Składniki
- 2 cukinie zielone drobne
- 30 dkg indyczego mięsa mielonego (z piersi)
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
Przygotowanie
Cukinie umyć i kroić wzdłuż na cienkie plastry (ja robiłam tą częściowo obieraczką a częściowo łopatką do krojenia sera żółtego). Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką i przyprawami, zostawiając połowę soli. Teraz nakładać mięso łyżeczką na cukinię i zawijać roladki spinając delikatnie wykałaczką (należy ją wkręcać w cukinię). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez 30 minut a następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut aż mięso zacznie się rumienić. GOTOWE.
Na ciepło są absolutnie fantastyczne! Mięciutkie, soczyste - po prostu pychota! Na zimno są równie dobre - też mięciutkie choć już nie tak bardzo przepełnione smakiem i soczystością. Niemniej polecam również jako przekąskę na zimno...jak się domyślacie wciąż zaglądam do lodówki - a one gdzieś znikają :-/...
SMACZNEGO SIOSTRY!
Pycha! Nie tylko wygląda, ale i smak musi być świetny!
OdpowiedzUsuńa ja za chwile będę miała okazje spróbować... już są w piekarniku.
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie!!! a mieso i cukinia to moje ulubione polaczenie:)
OdpowiedzUsuńMiałam okazję próbować z serem w środku i boczkiem na zewnątrz (dookoła cukinii), ale z mięsem w środku jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis. wyprubuje go dziś z moją siostrą :)
OdpowiedzUsuńAniu - fantastyczny pomysł, ale uzupełnij proszę o ten pyszny sosik w wersji light.
OdpowiedzUsuńTomasz