Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

11.11.2011

MIĘKKO, MIĘCIUTKO i jeszcze bardziej mięciusieńko!!!


Składniki

  • 2 cukinie zielone drobne 
  • 30 dkg indyczego mięsa mielonego (z piersi)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie


Cukinie umyć i kroić wzdłuż na cienkie plastry (ja robiłam tą częściowo obieraczką a częściowo łopatką do krojenia sera żółtego). Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulką i przyprawami, zostawiając połowę soli. Teraz nakładać mięso łyżeczką na cukinię i zawijać roladki spinając delikatnie wykałaczką (należy ją wkręcać w cukinię). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez 30 minut a następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut aż mięso zacznie się rumienić. GOTOWE.




Na ciepło są absolutnie fantastyczne! Mięciutkie, soczyste - po prostu pychota! Na zimno są równie dobre - też mięciutkie choć już nie tak bardzo przepełnione smakiem i soczystością. Niemniej polecam również jako przekąskę na zimno...jak się domyślacie wciąż zaglądam do lodówki - a one gdzieś znikają :-/...


SMACZNEGO SIOSTRY!

6 komentarzy:

  1. Pycha! Nie tylko wygląda, ale i smak musi być świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja za chwile będę miała okazje spróbować... już są w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada przepysznie!!! a mieso i cukinia to moje ulubione polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję próbować z serem w środku i boczkiem na zewnątrz (dookoła cukinii), ale z mięsem w środku jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis. wyprubuje go dziś z moją siostrą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu - fantastyczny pomysł, ale uzupełnij proszę o ten pyszny sosik w wersji light.

    Tomasz

    OdpowiedzUsuń