listopada 10, 2013

Ciasto nie musi tuczyć!



Kilka lat zajęło mi zrozumienie tego, jak ważne jest nie tylko to ILE JEMY, ale CO JEMY.
A Tobie?

W moich tekstach i przepisach odnajdziecie fakty, które argumentują wyższość ksylitolu nad cukrem buraczanym i trzcinowym, zmielonych płatków owsianych i roślin strączkowych nad białą mąką, jogurtu naturalnego nad śmietaną i majonezem.

Podaję Wam nie tylko fakty, ale też sposoby jak użyć w kuchni zamienników
aby nie tracić przyjemności jedzenia. 
To jak misja dla mnie. 
Ja już nie potrafię inaczej gotować.


Nie musimy odmawiać sobie jedzenia chcąc schudnąć - musimy je dobrze wybierać. 
Absolutnie nie trzeba być głodnym odchudzając się! TO MIT. 
Jedzenie jest po to, aby żyło nam się dobrze. 
Wystarczy myśleć co się je i dokonać wyboru.


Wiele osób odmawia sobie słodkości na diecie.
Dziś powtórzę Wam kolejny raz niezaprzeczalne fakty:

1. Nie potrzeba białego cukru do pieczenia ciasta
2. Nie potrzebny jest ŻADEN tłuszcz do pieczenia ciasta
3. Nie potrzeba białej mąki do pieczenia ciasta
4. Ciasto nie musi tuczyć
5. Ciasto może być zdrowe



Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.

Ciasto ze zdjęcia to:

Dzieląc ciasto na 8 wielkich kawałków, jeden ma niecałe 300 kcal.




Ciasto jest bardzo aromatyczne, wyraźnie imbirowe, miękkie, "mięsiste", sycące. 

Jeden kawałek to porządne śniadanie!

Polewa idealnie uzupełnia słodki smak, a płatki róży dodają mu  elegancji - te, którymi posypałam ciasto z wierzchu. Bo te w cieście utworzyły jedynie cieniutką, falistą linię, nadając mu ładny wygląd :)


Wierzę w to, że każdy chętnie spróbuje takiego ciasta, bo jest nie tylko smaczne, ale również dlatego, że jest naprawdę zdrowe :)

53 komentarze:

  1. Hej :) mam takie pytanie, zamówiłam ksylitol pierwszy raz, na allegro... Zastanawiam się, czy można jakoś sprawdzić, czy jest on prawdziwy? Jeszcze go nie dostałam :) nie wiem zbytnio jak wygląda itp :)

    Pozdrawiam - super strona i przepisy, mnóstwo inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna, kupując najlepiej sprawdzić sprzedawcę :)
      Ksylitol ma wygląd cukru jest nieco mniej słodki :)

      Dzięki za uznanie :)

      Usuń
    2. ten prawdziwy ksylitol powinien pochodzić z Finlandii, ja kiedys kupiłam ksylitol jakiejs dziwnej firmy i okazało się, że go robią w Chinach z kukmurydzy, a przeciez ksylitol to "cukier" brzozowy ...

      Usuń
    3. dokładnie tak - trzeba bardzo uważać niestety. Na opakowaniu "ksylitol" a w środku kukurydza :((

      Piszę o tym bardzo dokładnie w poradniku "Słodkie desery i ciasta na diecie"

      Usuń
    4. Od lat stosuje ksylitol i sprawdzeni producenci to jedno, ale warto też sprawdzić produkt. Mam 2 sposoby: 1. ksylitol nie karmelizuje się jak cukier, dlatego bezy z nim nie wyjdą, a najprościej wsypać go na suchą patelnię. Ksylitol roztopi się na przezroczysty płyn, a podgrzewany bardzo długo najwyżej lekko ściemnieje. 2. W dwóch kubkach zrobić zaczyn drożdżowy - w jednym z cukrem, a w drugim z ksylitolem. Pierwszy wyrośnie bardzo szybko, drugi może najwyżej lekko się podnieść (zależy od stosunku drożdży do ksylitolu). Pozdrawiam! Monika S.

      Usuń
    5. Jeśli miałabym porównać cukier z ksylitolem, to na pewno znaczący jest posmak, który ksylitol po sobie zostawia. Jest taki chłodzący, jakby lodowy.. Można to sprawdzić, biorąc na czubku łyżeczki kilka kryształków i trzymać na języku, póki nie stopnieje. Nie pozostawia też nieprzyjemnego posmaku w ustach po kilku minutach od zjedzenia - jak to się dzieje w przypadku cukru. Oddech jest nadal świeży, ponieważ ksylitol ma działanie antybakteryjne.
      Nie mam porównania z tym pseudo ksylitolem, o którym pisała Dr Bio.. ale skoro go podrabiają, to może posiadać podobne cechy i wtedy już ciężko odkryć jego prawdziwe oblicze :P

      Usuń
  2. Słyszałam poza tym, że ksylitol nie reaguje z drożdżami, może to mogłoby posłużyć za metodę sprawdzającą prawdziwość? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ksylitol faktycznie nie fermentuje, ale to w organizmie.
      Test z drożdżami jest mi nieznany :D

      Usuń
  3. Mi też trochę czasu to zajęło, ale nareszcie to wiem i cieszę się z tego bardzo :)
    Jakość, a nie ilość, otóż to! :)
    A ciasto prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, bo zrozumieć tą rzecz, jest kluczem do sukcesu :)
      Dzięki!

      Usuń
  4. takie zdrowe ciasta są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Wygląda bardzo apetycznie :) Aż chcę się kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pysznie ale ja ciagle czekam na coasto marchewkowe w Twoim wydaniu, da sie?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika - mówisz i masz ;)
      Niedługo na blogu ;)

      Usuń
  7. Na pewno wypróbuję któryś z tych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  8. Niektóre składniki za bardzo wydumane,jednak wolę tuczącie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Na przykład które?
      Ja wolę zdrowe ciasta :)

      Usuń
  9. 300 kcal to normalna dawka kalorii jak na kawałek ciasta. Nie widzę tu dietetyczności. To takie okłamywanie samego siebie.
    Albo jest się na diecie, albo jest dogadzanie sobie. Nie ma tak dobrze,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na diecie jest się całe życie - jakiejś :)
      Ja wybieram zdrową dietę za 300kcal na kawałek ciasta, które coś wnosi w moje odżywianie, a nie tylko kalorie ;)

      Usuń
  10. Witam, bardzo lubię Pani bloga:) Mam pytanie czy mogę zastąpić ksylitol w Pani przepisach tzn. w deserach bez cukru? Dziekuję za odp i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pytanko - daloby rade zrobic to ciasto na samych bialkach (tak, zeby pasowalo na diete Montignaca?). Marzy mi sie to ciasto i sni od paru dni ale nie chce lamac zasad Montignaca.. :/

    OdpowiedzUsuń
  12. dodajesz suszony imbir?

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I had
    written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
    I too am an aspiring blog writer but I'm still new to everything.
    Do you have any points for novice blog writers? I'd genuinely appreciate it.


    Also visit my site: tani hotel w krakowie

    OdpowiedzUsuń
  14. na to ciasto przepis również w książce?
    proszę o odpowiedź.
    Czy ja po prosu nie umie szukać?

    OdpowiedzUsuń
  15. There are sites that ask you to recommend the site to
    the friends. As a result, each of the four players should go to the different spawning points to blow
    up the vehicles as soon as the targets spawned. Terrific and The Patty Duke Show), was born on November 5, 1913.


    My homepage; free rp codes lol no Survey

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam serdecznie mam takie pytanie odnośnie zamiany cukru na ksylitol (w przepisach np. na ciasteczka owsiane) - w przepisie mam 3 łyżki cukru to teraz mam dodać 3 łyżki ksylitolu? czy może mniej? Bardzo proszę o szybką odp. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ciasta uwielbiam najbardziej.Zwlaszcza na sniadanie od czasu do czasu:)))Gdzie mozna znalezc przepis?Szukam i szukam i juz mi sie w glowie kreci....Swietne przepisy,dzis na kolacje robie nalesniki ´jakich jeszcze nie bylo´:)Pozdrawiam.Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Thanks for sharing such a good thinking, paragraph is nice, thats why i have read it entirely

    my web blog south fort myers real estate (http://mattweppler.info/south-fort-myers-real-estate/)

    OdpowiedzUsuń
  19. Thanks for sharing your thoughts about no. Regards

    Review my page :: Lunatik promo code

    OdpowiedzUsuń
  20. To lubię, ciasta z małą ilością kalorii.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowe i pyszne słodkości bez cukru :) Czyli tak, jak lubimy najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  22. człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasta są dosyć bogate w różne potrzebne składniki odżywcze. Raczej nie muszą tuszyć.

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeśli chodzi o ciasta. Wyglądają one naprawdę ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajny przepis na zdrowe ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger