Świetnie wiecie, że jestem fanką cukinii - to chyba moje ulubione warzywo! Można ją nadziewać i piec. Można ją dusić w kawałkach w warzywnym gulaszu lub w leczo. Można grillować plastry i kłaść na kanapkę. Można podsmażać, kroić do sałatki na surowo, przekąszać i najadać się do syta. Gdyby tylko jej cena zechciała kiedyś cieszyć mnie równie bardzo jak jej widok :P
Niemniej dość często po nią sięgam, bo to również proste i szybkie w przygotowaniu warzywo. Dziś kupiłam kilogram i powstała z tego tarta (niebawem na blogu) oraz makaron z cukinią w bazylii i migdałach, na który Was zapraszam.
MAKARON ŻYTNI z CUKINIĄ w BAZYLII
Składniki
na 2 porcje
- Duża cukinia 400g
- Pół garści migdałów krojonych
- Dwie garście liści świeżej bazylii
- Makaron żytni
Przygotowanie
Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki i dusimy na niewielkiej ilości wody, którą możemy po troszku dolewać w miarę jak wyparowuje z patelni. Gdy cukinia jest już gotowa dodajemy poszatkowaną bazylię i migdały. Wszystko podlewamy niewielką ilością wody (na samo dno) i dusimy do odparowania płynu. Na ugotowany al dente makaron kładziemy cukinię.
To mega ekspresowe, aromatyczne i pyszne danie. Jest świeże, zdrowe i lekkie. Podałam do niego jogurt, w którym wymieszałam łyżeczkę bazyliowego pesto. Bardzo fajna propozycja na lunch lub kolację :)
A tu kilka innych szybkich propozycji z cukinii:
Cukinia z mięsem
Cukinia z suszoną cebulą
Gulasz z cukinii
Faszerowana cukinia
SMACZNEGO SIOSTRY!
O, jak to pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńteż lubię cukinię, także pjooona!
OdpowiedzUsuńA gdzie białko w tym posiłku? :)
OdpowiedzUsuńGdzie białko? chociażby w migdałach i makaronie (i wcale jakoś mało go nie ma). Migdały to ok. 20g białka/ 100g produktu. Makaron żytni natomiast: ok. 8-10g białka na 100g produktu
Usuńsuper pomysł zdecydowanie też sobie takie zrobię:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i tak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńZgłaszam się! I może kiedyś w końcu zrobię taki cukiniowy makaron ;)
OdpowiedzUsuńcukinia? moje też ulubione :)!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda :) też uwielbiam cukinię i czekam na tę z własnego ogródka :)
OdpowiedzUsuńpolecam wersje z czosnkiem i orzeszkami piniowymi, tez pycha :D
OdpowiedzUsuńgenialne to musi być!!! mam już przepis w ulubionych :D
OdpowiedzUsuń