Składniki
400ml mleka chudego (u mnie 2%)
400ml bulionu warzywnego (PRZEPIS TUTAJ)
25dkg pieczarek (opcjonalnie - akurat miałam)
1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów (ja mam z młynka)
1/3 łyżeczki białego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie
Jak na gorący kubek przystało - jest szybko: wlewamy do gara wielki kubas mleka i taki sam bulionu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy aż do wrzenia. Wlewamy do kubków - pijemy! :) PYCHA!!!
400ml mleka chudego (u mnie 2%)
400ml bulionu warzywnego (PRZEPIS TUTAJ)
25dkg pieczarek (opcjonalnie - akurat miałam)
1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów (ja mam z młynka)
1/3 łyżeczki białego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie
Jak na gorący kubek przystało - jest szybko: wlewamy do gara wielki kubas mleka i taki sam bulionu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy aż do wrzenia. Wlewamy do kubków - pijemy! :) PYCHA!!!
O ile gotujemy z pieczarkami to potrwa jakieś 15 minut na niewielkim ogniu. Smakuje grzybowo i mięciutko :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Ja robię własny "gorący kubek" jeszcze szybciej:
OdpowiedzUsuń- łyżka proszku z suszonej eko-włoszczyzny (sama mielę)
- łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka oliwy albo dobrego masła
- sól do smaku
- świeże siekane zioła (dowolne)
Suche składniki wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, zamieszać, nakryć, odczekać pięć minut, dodać oliwę albo masło, posypać siekanymi ziołami, jeść :)
to juz chyba lepiej ugotowac zupe i rozlac na porcje ;)
OdpowiedzUsuń