Składniki
Bulion
Zupa
Przygotowanie
Pora i cebulę kroimy i podsmażamy na brązowo. Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy, dodajemy podsmażonego pora i cebulę i gotujemy wywar z jarzyn.
Cebule i czosnek obieramy, szatkujemy i podsmażamy na złocisto. Odmierzamy 1 litr wywaru, dodajemy do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, wsypujemy łyżeczkę majeranku, pieprzymy i zagotowujemy. Gorącą zupę blendujemy. Podajemy z chudym białym serem, kleksem z naturalnego jogurtu i poszatkowaną dymką lub szczypiorkiem.
Bulion
- Włoszczyzna
- 1 cebula
- 1,5l wody
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Zupa
- 5 sporych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pora i cebulę kroimy i podsmażamy na brązowo. Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy, dodajemy podsmażonego pora i cebulę i gotujemy wywar z jarzyn.
Cebule i czosnek obieramy, szatkujemy i podsmażamy na złocisto. Odmierzamy 1 litr wywaru, dodajemy do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, wsypujemy łyżeczkę majeranku, pieprzymy i zagotowujemy. Gorącą zupę blendujemy. Podajemy z chudym białym serem, kleksem z naturalnego jogurtu i poszatkowaną dymką lub szczypiorkiem.
Przepis od Małgosi @Gosiowo z niezrównanego forum Zuzla!
A o tym co przeżywają kubki smakowe mogę tylko napisać - Niebo w Gębie ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Wygląda tak przepięknie, że najchętniej pobiegłabym od razu do kuchni!
OdpowiedzUsuńLekko i pysznie!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam dzisiaj przepis :) Ma bardzo wyrazisty smak a dzięki twarogowi jest sycąca :) Fenomenalna zupa! :) Ja tylko zredukowałam ilość oliwy do połowy łyżeczki ;)
OdpowiedzUsuńFenomenalna.
OdpowiedzUsuńJa spróbowałam z "polskim parmezanem" czyli Dziugasem.
Trochę mniej dietetycznie ale PYSZNIE