Składniki
Blat na pizzę może być taki jak TU
Lub z przepisu na chleb jak TU
A ja tym razem wzięłam część blatu pieczonego z:
- Puszka czerwonej fasoli przerobionej na purée
- 2 solidne łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Sos pomidorowy
- 3 miękkie pomidory obrane ze skórki (mogą być też krojone z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- Garść świeżych liści bazylii
- 1/4 łyżeczki pieprzu białego
- 1/4 łyżeczki soli
- Kilka oliwek zielonych nadziewanych
Przygotowanie
Blat robimy mieszając składniki i piekąc w okrągłej foremce przez 30 minut w 180 stopniach.
Pomidory miażdżymy w rondelku, wyciskamy do nich czosnek, wrzucamy posiekaną bazylię i przyprawy i dusimy bez przykrycia aż całkowicie wyparuje płyn.
Z gotowego i całkiem ostygniętego blatu wycinamy małe porcje i nakładamy na nie przestudzony sos pomidorowy. Kładziemy też oliwki i wrzucamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika na 10 minut.
Te małe pizze "wchodzą" jak świeże bułeczki!!!
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii antipasti:
SMACZNEGO SIOSTRY!
Mam słabość do przekąsek w formie mini :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają wysyłam do Was Tomcia może załapie się choć na jedną :)
OdpowiedzUsuńhm...głupio przyznać ale wszystkie już w brzuszku...chyba też mam do takich mini-przekąsek słabość :):)
OdpowiedzUsuńaż się oblizałam!
OdpowiedzUsuńchyba wpadnę na takie rarytaski do Was ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Przepyszne! Goście nie byli w stanie zgadnąć z czego zrobiony jest blat. :) Byli zadziwieni na wieść o fasoli. :)
OdpowiedzUsuń