Składniki na dwie porcje
- 80 g suchego makaronu gryczanego (1/3 paczki 250-gramowej)
- 40 dkg ugotowanych różyczek brokuła
- 3 miękkie pomidory bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 2 fileciki anchois (ja użyłam z pikantnej oliwy ze słoiczka)
- garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu białego
Brokuły gotować na parze 15 minut. Pomidory rozmiażdżyć w rondelku, dodać posiekaną bazylię, sól, pieprz i dusić. Nastawić wodę na makaron. Gdy brokuły się zrobią rozgrzać oliwę na patelni. Wycisnąć czosnek, dodać filety anchois i rozmiażdżyć. Chwilkę podsmażać a następnie dodać brokuły i tak podsmażać na niewielkim ogniu. Makaron ugotować "al dente" a następnie dodać do brokułów i przesmażyć przez kilka minut. GOTOWE!
Pyszne i zdrowe! Podajemy polane sosem pomidorowym. Palce lizać aż żal że mogłam zjeść tylko jedną porcję!
Przepis pochodzi z książki Pizza&Pasta D.G.C.Queriniego.
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii primi piatti:
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii primi piatti:
SMACZNEGO SIOSTRY!
Takie dietetyczne zarelko to ja rozumiem!
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda i działa na moją wyobraźnię :) z przyjemnością bym zjadła!
OdpowiedzUsuńTo lubię;) Ale pysznie wygląda to danie:)
OdpowiedzUsuńNo i wreszcie ktoś zainteresował się zdrowym jedzeniem, dziękuję ci :) uwielbiam takie jedzenie, bo właśnie niekoniecznie wszystko co tłuste i kaloryczne jest smaczne.
OdpowiedzUsuńCanette, powiem Ci szczerze, że nie tylko nasz blog rozwija skrzydła ale i ja rozwijam swoją kulinarną wiedzę. A konkurs kuchni włoskiej to kolejna porcja smacznej wiedzy, która na stałe zagości w mojej kuchni!
OdpowiedzUsuńZapraszam do zaglądania, bo będzie i lekko i zdrowo!