Składniki
Blat do pizzy
- 1 i 1/2 szklanki fasoli już ugotowanej lub z puszki (ja miałam akurat czarną i białą fasolę i je zmieszałam, ale jaką fasolę wybierzemy nie ma różnicy)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta sody oczyszczonej (1/5 łyżeczki)
- 1 łyżeczka przyprawy do Pizzy bez cukru (Kotanyi)
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Do położenia na pizzę
- Ser żółty light 16% tłuszczu w plasterkach ok. 10dkg
- Plasterki pomidora
- plasterki polędwicy
- plasterki ogórka kiszonego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Blat do pizzy przygotowujemy mieszając wszystkie składniki. Z fasoli oczywiście musimy przygotować coś w rodzaju purée - ja rozgniatam fasolę widelcem. Zmieszane składniki wylewamy na formę do tarty. Pieczemy w 190º około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ostygnięty blat kroimy na cztery ćwiartki a potem każdą kroimy oddzielając spód od wierzchu - tak tworzymy kawałki pizzy. Teraz nakładamy na te ćwiartki pizzy przygotowane składniki. Oczywiście ich wybór zależy od apetytu. Ja wybrałam ser, pomidora, ogórka i polędwicę. Ale można robić pizzę z tym co nam do głowy przyjdzie lub co aktualnie mamy w lodówce. Na początek każdy kawałek pizzy smarujemy łyżeczką koncentratu pomidorowego, kładziemy plasterek sera i pomidora z ogórkiem lub polędwicą a na samą górę znów plasterek sera ale w trakcie pieczenia! Po około 10 minutach. Pieczemy na 170º przez 20-25 minut. Gotowe!
Została nam jeszcze połowa blatu! Możemy sobie zjeść następnego dnia. Najlepiej zjeść go na ciepło, jako lekko chrupiącą, pełnoziarnistą grzankę o smaku pizzy.
Możemy sobie do tej pizzy przygotować sos na bazie jogurtu. Ja zrobiłam jak zawsze czosnkowy
PYCHA!
SMACZNEGO SIOSTRY!
O kurczę, nigdy bym nie wpała na zrobienie pizzy z fasoli. Ciekawa jestem, jak smakuje, bo prezentuje się całkiem apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
Naprawdę fajne, chrupiące grzanki o smaku i o aromacie pizzowym :)
OdpowiedzUsuńWow! W takiej wersji, to jeszcze pizzy nie jadłam! Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń