Dietetycznie Siostro!

30.09.2011

PIZZA PEŁNOZIARNISTA - tak! Też dietetyczna!!


Składniki
Blat do pizzy
  • 1 i 1/2 szklanki fasoli już ugotowanej lub z puszki (ja miałam akurat czarną i białą fasolę i je zmieszałam, ale jaką fasolę wybierzemy nie ma różnicy)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej (1/5 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka przyprawy do Pizzy bez cukru (Kotanyi)
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Do położenia na pizzę

  • Ser żółty light 16% tłuszczu w plasterkach ok. 10dkg
  • Plasterki pomidora
  • plasterki polędwicy
  • plasterki ogórka kiszonego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Przygotowanie

Blat do pizzy przygotowujemy mieszając wszystkie składniki. Z fasoli oczywiście musimy przygotować coś w rodzaju purée - ja rozgniatam fasolę widelcem. Zmieszane składniki wylewamy na formę do tarty. Pieczemy w 190º około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ostygnięty blat kroimy na cztery ćwiartki a potem każdą kroimy oddzielając spód od wierzchu - tak tworzymy kawałki pizzy. Teraz nakładamy na te ćwiartki pizzy przygotowane składniki. Oczywiście ich wybór zależy od apetytu. Ja wybrałam ser, pomidora, ogórka i polędwicę. Ale można robić pizzę z tym co nam do głowy przyjdzie lub co aktualnie mamy w lodówce. Na początek każdy kawałek pizzy smarujemy łyżeczką koncentratu pomidorowego, kładziemy plasterek sera i pomidora z ogórkiem lub polędwicą a na samą górę znów plasterek sera ale w trakcie pieczenia! Po około 10 minutach. Pieczemy na 170º przez 20-25 minut. Gotowe!




Została nam jeszcze połowa blatu! Możemy sobie zjeść następnego dnia. Najlepiej zjeść go na ciepło, jako lekko chrupiącą, pełnoziarnistą grzankę o smaku pizzy.



Możemy sobie do tej pizzy przygotować sos na bazie jogurtu. Ja zrobiłam jak zawsze czosnkowy
PYCHA!




SMACZNEGO SIOSTRY!

3 komentarze:

  1. O kurczę, nigdy bym nie wpała na zrobienie pizzy z fasoli. Ciekawa jestem, jak smakuje, bo prezentuje się całkiem apetycznie. :)

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę fajne, chrupiące grzanki o smaku i o aromacie pizzowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! W takiej wersji, to jeszcze pizzy nie jadłam! Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń