Składniki
- 300ml suchych ziaren zielonej soczewicy
- 40 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 3 jajka
- Pół pęczka świeżej pietruszki, poszatkowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie
Soczewicę moczymy 12 godzin i gotujemy. Gdy wystygnie przygotowujemy z niej purée - ja zmieliłam ją w maszynce do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na połówki krążków lub w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą do smaku. Purée z soczewicy mieszamy z pieczarkami i resztą składników. Wypełniamy formę i pieczemy przez 50 minut w 190º. Gotowe.
Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego stwierdziłyśmy, że to najlepszy dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Jest pyszny. Zrobiłam z czerwonej soczewicy łamanej, więc nie musiałam jej moczyć, a gotowanie zajęło kwadrans. Wyszedł trochę suchy, bo za bardzo odparowałam pieczarki, ale smakuje mi bardzo. Na zimno też, czyli kwestia gustu :). Pozdrawiam gorąco. Renata
OdpowiedzUsuńMój pasztet właśnie się piecze :) Zapowiada się udany poniedziałek ;)
OdpowiedzUsuńUpiekłam :) Tylko z białek zrobiłam pianę i połączyłam na koniec. Posypałam pestkami dyni i upiekło się jak chlebek :) Bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń