Dietetycznie Siostro!

30.09.2011

PASZTET Z SOCZEWICY zamiast ziemniaków




Składniki

  • 300ml suchych ziaren zielonej soczewicy 
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • Pół pęczka świeżej pietruszki, poszatkowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki curry



Przygotowanie


Soczewicę moczymy 12 godzin i gotujemy. Gdy wystygnie przygotowujemy z niej purée - ja zmieliłam ją w maszynce do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy na połówki krążków lub w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą do smaku. Purée z soczewicy mieszamy z pieczarkami i resztą składników. Wypełniamy formę i pieczemy przez 50 minut w 190º. Gotowe.




Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego stwierdziłyśmy, że to najlepszy dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.

SMACZNEGO SIOSTRY!

3 komentarze:

  1. Jest pyszny. Zrobiłam z czerwonej soczewicy łamanej, więc nie musiałam jej moczyć, a gotowanie zajęło kwadrans. Wyszedł trochę suchy, bo za bardzo odparowałam pieczarki, ale smakuje mi bardzo. Na zimno też, czyli kwestia gustu :). Pozdrawiam gorąco. Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój pasztet właśnie się piecze :) Zapowiada się udany poniedziałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam :) Tylko z białek zrobiłam pianę i połączyłam na koniec. Posypałam pestkami dyni i upiekło się jak chlebek :) Bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń