Poszukuję wciąz sposobu na wyeliminowanie słodkich płatków do mleka z mojego domu. Natalia nie przepada za kaszą manną, nie lubi płatków owsianych i żytnich ani na mleku, ani na soku. Zrobiłam więc kolejną granolę - prostą, bez "fruwających w środku robaczków" w postaci siemienia, słonecznika i bez przeładowania słodyczami w postaci rodzynek, żurawiny i moreli. Oczywiście nie sprawdziła się jako dodatek do mleka (ryżowego), ale poszła jako dodatek do osłodzonego stewią jogurtu...jednak najlepiej sprawdziła się jako podgryzaczek przy sobotnim oglądaniu bajek - i też dobrze :)
TRUSKAWKOWA GRANOLA Z CZEKOLADĄ
Składniki
- 250g płatków owsianych
- 40dkg truskawek
- 5ml stewii (opcjonalnie - dla tych co uwielbiają słodkie)
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy (jest takie słowo? :) ), a następnie blenderujemy na mus. Mus możemy dosłodzić i mieszamy w nim płatki. Wykładamy je teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, co parę centymetrów robiąc przerwy w masie. Wstawiamy do nagrzanego na 180* piekarnika na 20-25 minut. W trakcie pieczenia musimy przemieszać płatki. Robimy to plastikową szpatułką, zdzierając przyklejone płatki do papieru. Kolejny raz już się nie przykleją. Możemy przemieszać raz jeszcze. Gdy płatki już będą chrupiące i suche mieszamy je na blasze z pokrojoną czekoladą i trzymamy w piekarniku jeszcze 10 minut. Całość studzimy i przekładamy do szklanego pojemniczka, który trzymamy w lodówce.
Granola stała się rewelacyjnym podjadaczkiem podczas oglądania bajek - w sumie lepsze to od paluszków czy popcornu, a sposób na zastępstwo płatków kukurydzianych jeszcze odkryję. A może mi coś podpowiecie?
SMACZNEGO SIOSTRY!
mniaaam brzmi pysznie! koniecznie muszę to zrobić :))
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jak już dodamy czekoladę - to czekamy 10 minut z włączonym czy wyłączonym piekarnikiem?
OdpowiedzUsuńz włączonym. Na koniec raz jeszcze przemieszać. Czekolada się rozpuści i oblepi płatki...mniam :)
UsuńDziękuję - właśnie robię - pachnie obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNo i jak wyszło?
Usuńmmm pycha !! ja szykuję sie do zrobienia domowej granoli ;p takie wyroby najzdrowsze i najsmaczniejsze ;)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować, bo zdjęcia świetne ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://katarzynagotuje.blogspot.com
Na zdjęciach to Twoja Natalka?
OdpowiedzUsuńŚliczna! :))
Do twarzy jej z truskawkami :)
dariawkuchni.blogspot.com
Daria, tak - to moja Nuśka :)
UsuńA czy ta czekolada w piekarniku nie rozpuści się i nie rozleje po blaszce zamiast przykleić się do płatków?
OdpowiedzUsuńtak, rozpuści się, ale mi się nic nie "rozlało". Przemieszałam i oblepiło płatki :) Wyszło git
UsuńMoże płatki gryczane lub ryżowe? A jako zastępstwo miseczkowych śniadań również kasza jaglana...
OdpowiedzUsuńA może by znaleźć sposób na domowe płatki kukurydziane?
napewno pyszne :) jakim aparatem robisz zdjęcia? :)
OdpowiedzUsuńnadaja sie mrozone truskawki?
OdpowiedzUsuńjesli nie to czym je mozna zastapic ?:D