na 45 pierogów
- 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania
- 150ml wody
- Sól
- 300g mięsa drobiowego z rosołu
- 150g warzyw z rosołu, bez marchewki
- Sól, pieprz ziołowy, ostra papryka
Przygotowanie
Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, przyprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na dwie części, robimy kulkę z pierwszej, rozpłaszczamy na blacie posypanym mąką i posypujemy również mąką z wierzchu. Teraz wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia.
Kolejny pomysł na mięso i warzywa z rosołu. Całe gotowanie trwa około półtorej godziny, ale opłaca się! Pierogi są pyszne a część można zamrozić na później i trzymać nawet 3 miesiące!
Te delikatne pierożki podawałam ostatnio z podsmażoną cebulką i ktoś powiedział....Palce lizać! ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
super pomysł na nadzienie :]
OdpowiedzUsuńCo prawda zawsze wyjadam warzywa z rosołu, ale tak mi się ten przepis podoba,że chyba następnym razem wykorzystam do pierożków. ;)
OdpowiedzUsuńfajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu:)
OdpowiedzUsuńna sam tytul sie usmiechnelam :)
OdpowiedzUsuńaktualnie marzę o takim jednym pierożku! ;)
OdpowiedzUsuńekstra! ;)
właśnie wcinam zalane rosołkiem :) Pyyychaaa :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za mięsem z rosołu, ale np. gotowana ryba z warzywami w środku też byłaby całkiem spoko, co nie?:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że byłaby spoko :)
UsuńDziś walczę z tymi pierogami zobaczymy jak będą smakować. Możesz podać ile pierogów wchodzi na jedną porcję.
OdpowiedzUsuń15g to jeden pierożek i ma 26 kalorii
UsuńWłasnie zjadłam pyszne tylko za słabo doprawiłam farsz.
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuje mięso w rosołku i robię pierogi będą pyszne mam nadzieje
OdpowiedzUsuń