Składniki
na 5 sztuk
na 5 sztuk
- 250g mielonego indyka
- Cebula
- Garść natki pietruszki
- Garść rodzynek
- Łyżka nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (ja utłukłam w miseczce)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Szatkujemy cebulkę, natkę pietruszki, rodzynki, czosnek i mieszamy z mięsem dodając resztę składników. Dobrze wyrabiamy i lepimy na patykach jak cevapicici. Piekłam na takiej kratce do piekarnika przez około 20 minut w 180 stopniach. Myślę, że będą równie dobre z grilla elektrycznego lub prawdziwego.
Te cevapicici na patyku to moja kulinarna fanaberia. Są bardzo fajne - bo inne niż zwykle. Lekko słodkie z aromatycznym sezamem. Podałam je z naturalnym jogurtem, którego po prostu polałam łyżką oleju sezamowego i posypałam suszonym koperkiem. Bardzo pasowało i wszystko szybko znikało.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Twoja fanaberia na patyka właśnie wylądowała w moim piekarniku a ja nadal nie mogę odpędzić się od ich zapachu który jest obłędny :-) Już nie mogę się doczekać degustacji! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń