- 4 jajka
- Spora pierś z kurczaka
- Marchewka
- Pietruszka
- Kawałek pora
- Kawałek selera
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka koperku
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś gotujemy w krótkiej wodzie (czyli tak aby zakryła zawartość garnuszka) razem z marchewką, pietruchą, porem i selerem. Solimy, pieprzymy do smaku. Można dorzucić listek laurowy. Warzywa kroimy aby się szybciej ugotowały. Po około 20-25 minutach składniki na farsz są gotowe. Wszystko wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy do smaku według upodobań dosypując paprykę czy curry. Farsz gotowy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, majerankiem, koperkiem a następnie z posiekaną natką pietruszki i łączymy z białkami. Masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut. Trzeba uważać aby się nie zarumieniła za bardzo. Masę wyjmujemy i studzimy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, majerankiem, koperkiem a następnie z posiekaną natką pietruszki i łączymy z białkami. Masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut. Trzeba uważać aby się nie zarumieniła za bardzo. Masę wyjmujemy i studzimy.
Na zdjęty z papieru płat jajeczny kładziemy równomiernie farsz. Ozdobić można kilkoma listkami natki. Zaczynamy zawijać. Ma być ścisło - tak aby nie pozostawała żadna wolna przestrzeń. Zawijamy do końca i owijamy folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki. Myślę, że już po godzinie można roladę kroić i będzie odpowiednio zlepiona.
Taka blacha rolady starczyła mi na 3 śniadania więc myślę, że to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu codziennie na poranne przygotowania kulinarne. Polecam ją z sosem czosnkowym. Jest zdrowa, niskokaloryczna, sycąca i ślicznie wygląda :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Popieram, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńNo cóż... Wygląda przepysznie, zobaczymy jak smakuje, bo dopiero w lodowce siedzi. Tylko mam parr pytań, bo jeśli chodzi o płat jajeczny to tyle się przy nim zdenerwowałam, że szok. Najpierw nie chciał odejść od papieru, później przylepił się do blatu i przy rolowaniu zrobiły się dziury.
OdpowiedzUsuńPiec na termoobiegu czy góra-dół?
Papier czymś trzeba wysmarować?
Ten płat ściągać z papieru od razu po wyjęciu z piekarnika czy lepiej odczekać?
I co zrobić, żeby się nie przylepiał do blatu?
Ja z płatem nie miałam problemów, więc pozwalam sobie odpowiedzieć na pytania :)
UsuńJa piekłam góra-dół
Niczym papieru nie smarowałam
Odczekać aż wystygnie
Ja zwijałam prosto z papieru i nie miałam kłopotu
pozdrawiam
ola
Rolada boska! Farsz dostosowałam pod mój smak i wyszło obłędnie! Dzięki dziewczyny za rewelacyjne przepisy!
OdpowiedzUsuńalesz proszsz :):)
Usuńczego można użyć zamiast maszynki do mięsa? :)
OdpowiedzUsuńnic mi nie przychodzi do głowy :( Blender? Może - spróbuj ;)
UsuńWłaśnie zrobiłam. Spróbowałam przed wrzuceniem do lodówki :) Pycha !!!
OdpowiedzUsuń:) cudnie, bardzo się cieszę!
UsuńMoja modyfikacja: zamiast piersi z kurczęcia 3-4 parówki sojowe z Polsoi. Potem reszta bez zmian. Pyszności.
OdpowiedzUsuńZamiast kurczaka mozna zrobic farsz jarzynowy...... uzyc do niego co siem, lub co sie lubi.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest wspanialy. Brde tu zagladac.
Dokładnie tak - właśnie pracuję nad roladą jarzynową, ale kiepska jest na to pora roku.
UsuńZapraszam ponownie ;)
Nie moge się doczekać ranka! Myślicie, ze an kolacje może się nadac ta roladka? :)
OdpowiedzUsuńA blacha jakich jest wymiarów?
OdpowiedzUsuń35x30 cm ;)
UsuńDzięki Ania :)
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń