Składniki
Do przybrania posiekany szczypiorek i dwa małe pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Jajka ugotować, ostudzić, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Puste białka odłożyć na talerz. Żółtka wrzucić na sitko i razem z serem białym przetrzeć do miski. Teraz dodajemy resztę składników - pokrojonego w miarę drobno łososia, majonez, jogurt i mieszamy na masę. Dodajemy sok z cytryny i sól z pieprzem czarnym do smaku. Gotową pastą wypełniamy białka tworząc niewielkie kopczyki na jajeczkach. Układamy na talerzyk, na którym ostatecznie postawimy na stole i posypujemy szczypiorkiem i ozdabiamy kawałkami pomidorków. GOTOWE
- 4 jajka
- 100g łososia wędzonego na zimno
- 2 łyżki sera białego chudego
- 1 szalotka
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego max. 3% tłuszczu
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Do przybrania posiekany szczypiorek i dwa małe pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Jajka ugotować, ostudzić, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Puste białka odłożyć na talerz. Żółtka wrzucić na sitko i razem z serem białym przetrzeć do miski. Teraz dodajemy resztę składników - pokrojonego w miarę drobno łososia, majonez, jogurt i mieszamy na masę. Dodajemy sok z cytryny i sól z pieprzem czarnym do smaku. Gotową pastą wypełniamy białka tworząc niewielkie kopczyki na jajeczkach. Układamy na talerzyk, na którym ostatecznie postawimy na stole i posypujemy szczypiorkiem i ozdabiamy kawałkami pomidorków. GOTOWE
Bardzo szybki i prosty sposób na fantastyczny efekt. Mam wrażenie, że te jajka rozpływają się w buzi i do tego są takie mega łososiowe - tak jak lubię!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Takie jajeczka to ja bardzo chetnie!
OdpowiedzUsuńwykwintne, apetyczne.
OdpowiedzUsuńpiękne na wielkanocny stół.
ile mozna miec pomysłow ;p
OdpowiedzUsuńbosko siostro hehe
Mam w planach takie jajeczka :)
OdpowiedzUsuńŻółtka nie będą szare po ugotowaniu jeżeli jajka nie są za długo gotowane.. te chyba były :) a wtedy farsz ma ładniejszy kolor.
OdpowiedzUsuń