Składniki
na 4 porcje
- 2 udka kurczaka
- 300 ml wywaru/bulionu
- 2 cebule
- Ząbek czosnku
- Kawałek imbiru (2 cm)
- 5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 łyżeczki curry
- 4 łyżki masła
- sól
Przygotowanie
Mięso sprawiamy - obieramy ze skórki, wyjmujemy kości, tniemy na kawałki. Z kości możemy przygotować wywar - wkładamy je do garnka i razem z marchewką, pietruszką i kawałkiem selera gotujemy wywar z pół litra wody (oczywiście solimy i pieprzymy). Masło klarujemy i wylewamy na patelnię. Dla tych co nie robili tego jeszcze: masełko wkładamy do garnuszka i podgrzewamy tak aby się rozpuściło. Szum zbieramy a sklarowane masło przelewamy na patelnię. Trzeba być czujnym, bo na dnie może również pozostać ciut szumu. Na maśle podsmażamy pokrojoną w pół krążki cebulę, i posiekany czosnek i imbir. Gdy wszystko zacznie się lekko rumienić dodajemy curry. Przesmażamy jeszcze parę minut i dodajemy mięso. Smażymy dotąd aż mięso się przysmaży z obu stron.
Do czystego garnuszka wlewamy 300 ml wywaru lub bulionu innego pochodzenia :). Teraz wywar/bulion zagęszczamy koncentratem i przekładamy wszystko z patelni, dodajemy listki laurowe i dusimy 30 minut na wolnym ogniu. GOTOWE.
To odtłuszczona wersja kurczaka w curry - bez śmietany i z minimalną ilością masła. Koncentrat zagęszcza sos ale nie ujmuje intensywności curry - więc kurczak nadal zadowoli miłośników przyprawy od, której nazwę wzięła to indyjska potrawa :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Aaaaale to ładnie i smakowicie wygląda! Nawet bez śmietany :)
OdpowiedzUsuńi było pyyyyyszne :D
UsuńSmakowicie wyglada! Ja zwykle zamiast koncentratu uzywam po prostu pomidorow z puszki. Bardzo podoba mi sie ten kolorowy talerzyk...
OdpowiedzUsuńA ja tym razem specjalnie koncentrat żeby właśnie gęściocha się zrobiła. A talerz przywiozłam sobie ze Stambułu - prawda, że cudowny? :)
Usuńmmm aż kusi żeby wyróbować. takie proste, a pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam! To coś dla mnie jak tylko dojdę do drugiej fazy SB:)
OdpowiedzUsuńWersja dietetyczna bez śmietany, a ja dodam sobie jednak łyżkę greckiego light i też będzie chyba dietetycznie :D
kocham kuchnie azji ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam podobne curry, tylko najpierw zeszkliłam cebulkę, a potem zmiksowałam ją blenderem, dodałam trochę jogurtu i później oczywiście kurczaka i dużo przypraw. Wyszło bardzo kremowe i gęste chociaż bez śmietany:D
OdpowiedzUsuńnie lubię curry.
OdpowiedzUsuńchociaż? ach, co mi tam! skuszę się przy najbliższej okazji xd
To musi byc pycha! A jeszcze podane na tak slicznym talerzu...:)
OdpowiedzUsuńMmmmm aż zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszne! Próbowałam jakiś czas temu, a dzisiaj wracam do tego przepisu, bo bardzo przypadł do gustu wszystkim, którzy jedli Twoje curry. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńsuper! dzięki! też bym zjadła :)
Usuńczy masło można zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńok, zastąpiłam olejem rzepakowym ;-) I muszę powiedzieć- NIEBO W GĘBIE !!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie ugotowałam tylko z piersi z kurczaka zobaczymy jak będzie smakować
OdpowiedzUsuń