Składniki na dwie porcje
- 80 g suchego makaronu gryczanego (1/3 paczki 250-gramowej)
- 130 g tuńczyka w kawałkach z oleju
- 3 pomidory bez skórki
- 4 zielone oliwki nadziewane
- 1 ząbek czosnku
- Garść świeżej natki pietruszki
- Sól do osolenia wody do makaronu
- 1/8 łyżeczki pieprzu białego
Makaron wrzucić na wrzątek i gotować na "al dente". Na rozgrzanej łyżce oliwy spod tuńczyka podsmażyć czosnek. Zaraz dodać tuńczyka osączonego z nadmiaru oliwy, następnie pomidory pokrojone w niewielkie kawałki i pieprz. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać ugotowane spaghetti i oliwki pokrojone w krążki i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Dobrze wymieszać. Podawać posypane natką.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska z cyklu Encyklopedia Kulinarna.
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii primi piatti:
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii primi piatti:
SMACZNEGO SIOSTRY!
ciekawe połączenie oraz kolejny sposób na tuńczyka :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam spagetti z tuńczykiem!!! Tylko u mnie w domu nikt ze mną go nie chce jeść :-(
OdpowiedzUsuń