Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Bardzo lekki deserek a do tego mięciutki, puszysty i bardzo owocowy!
Mi się kojarzy z latem, a jak się jest na I fazie SB można zrezygnować z kawałków owoców i deserek i tak będzie super :)
ale smaczniutko :)
OdpowiedzUsuńja tez chcę taki - plissssssssssssss
OdpowiedzUsuńTo dopiero deserek :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem Was zaproszę ;)
OdpowiedzUsuńChoć nie tykam żelatyny to deser wygląda baardzo pięknie i letnio. Miło popatrzeć :)
OdpowiedzUsuńta żelatyna... a wygląda przepysznie.a jakby użyć agaru?
OdpowiedzUsuń