KAWOWY DESER
Przedstawiam najpopularniejszy deser na blogu Dietetycznie Siostro!
Oto ulubieniec tysięcy osób :)
Pyszny, mięciutki i wyjątkowo aromatyczny podwieczorek
lub lunch dla spragnionych słodyczy i energii!
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
mniam ...
OdpowiedzUsuńNie potrafię zacząć dnia bez kawy-jeszcze z na wpół otwartymi oczyma obsługuję ekspres,hehe ;) A do tego taki light deserek,super :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny deser, na pewno w najbliższym czasie go wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńkawa i jogurt.. zaskakująco, ale i pięknie. kawy wielką fanką jestem.
OdpowiedzUsuńPyszny, pobudzajacy deser!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że ten kawowy deser poniósł mi ciśnienie tak jak kawa...a jakoś słodziej :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny i rozmowę ;)
Oj zaraz sie za to biore :D
OdpowiedzUsuńCzeka już od rana w lodówce na dzisiejszy podwieczorek do truskawek :-) Już się, powiem szczerze, doczekać nie mogę. Pozdrawiam serdecznie, a bloga "ulubiam", bo można znaleźć ciekawe przepisy :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie ciekawy blog.... Co za smakowite przepisy i pomyłsy. Właśnie zaczęłam SB faze 1 i mam teraz swoją e-książkę kucharską!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mery
Właśnie wstawiłem do lodówki !!! Ale przepis pyszny !
OdpowiedzUsuńBrat Bart
a Tyś gdzie był?!?! ;) buźka!
UsuńTo przepis na jedną porcję czy na dwie?;)
OdpowiedzUsuńna jedną
UsuńŻelatyny dodać 2 łyżeczki czy tyle, ile na opakowaniu? A jeśli tyle, co na opakowaniu, to na 50ml czy 200ml?
OdpowiedzUsuńoczywiście na 200ml
Usuńna pewno zjem!
OdpowiedzUsuńjutro robiem!
OdpowiedzUsuńJest przepyszne, zrobiłam z olejkiem cytrynowym smakuje jak sorbet:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję Siostro:)
Dzisiaj robie ! ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy do tej kawy mogę wrzucić (po ostygnięciu ) kawałeczki herbatnika(jednego) i zamiast słodzika potrzeć kostkę mlecznej czekolady? Chciałam trochę zmodyfikować, ponieważ słodzika nie toleruję, już wole wypić gorzką kawę niż kawę z słodzikiem :D
OdpowiedzUsuńOh! ja słodzika już nie używam od wielu miesięcy! To ja przepis muszę zmodyfikować raczej, a Tobie polecam łyżeczkę ksylitolu do tego deseru. Oczywiście opcja, którą opisujesz też jest git, ale ja bym schrupała tego herbatnika :D
Usuńpomyślę nad tym ksylitolem, gdzie go można zakupić? ;) Na pewno będę eksperymentować z tym, ponieważ luuubię bardzo przesiadywać w kuchni i eksperymentować i na szczęście nigdy nikogo nie otrułam :D Przepisy z tej stronki są świetne :D
OdpowiedzUsuńczy zamiast kawy może być kakao? :) nie jestem kawowiczką, ale mam ogromną ochotę na taki deser!
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem było pycha, teraz zrobiłam z kawą zbożową, bo innej nie miałam. Deserek już tężeje w lodówce;D
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam ten deser i mam pytanie dot. tych 2 łyżeczek kawy. Dodałam kawę rozpuszczalną (w proszku), ale smak deseru jest dosyć intensywny. Może chodziło Ci o dwie łyżeczki już zaparzonej kawy (w płynie?)
Chodziło o kawę rozpuszczalną :) Następnym razem daj po prostu mniej :)
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie można zaliczyć go do kategorii wegetariański, ponieważ jest na żelatynie... pozdrawiam MagdaFe
OdpowiedzUsuńJasne - już poprawiam ;) Dzięki za czujność!
UsuńZrobiłam dziś ten deserek i powiem ,że wyśśśśśmienity. Powtórzę na pewno i to nie raz ! Dziękuje ! : )
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
OdpowiedzUsuńZaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy prawie 100 tys przepisów i prawie 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
Pozdrawiamy!
http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
Niesamowite że masz taki talent kulinarny! :) kocham kawę na wszystkie sposoby! dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuńnnn
OdpowiedzUsuń