listopada 28, 2011

BAKALIOWO - słodko, jesiennie, pysznie!


Składniki

  • 200ml puree z fasoli (u mnie biała) 
  • 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego bez cukru 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% bez cukru
  • 3 jajka
  • Szklanka ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej tego bez glutenu lub
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 8-10 orzechów włoskich
  • 4 daktyle (u mnie suszone bez pestek)
  • mała garstka rodzynek
  • mała garstka żurawiny suszonej do ozdoby

Przygotowanie


Ciasto jak zwykle - mieszamy składniki w misce i gotowe:) Ingrediencje bakaliowe wrzucamy do ciasta jak lubimy - w całości lub krojone. Ja poszatkowałam orzechy a daktyle pokroiłam na ćwiartki. Do takiego keksa można wrzucić inne bakalie - jakie się ma lub lubi. Ja wrzuciłam "pierwszofazowe":)
Ciasto już z bakaliami wylewamy do foremki. Na wierzch układamy paskami żurawinę. Pieczemy na 180 stopni przez 35 minut. Potem wyłączamy piekarnik i dopiero ostygniętą foremkę wystawiamy z pieca do całkowitego ostygnięcia. 




To pyszne bakaliowe ciasto - najeżone smakami!! Bardzo fajny daktyl - miękki i słodki. Rozpuszcza się w buzi. Rodzynki nadają też słodyczy a orzechy smaku i "chrupiącego" dodatku. Będę do niego często wracała tej jesieni :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. Czy ja dobrze odczytałam - zamiast mąki zmielona fasola? Robiłam już dwa razy tort na bazie fasoli, jednak na wytrawnie - raz z dodatkiem m.in. grzybów, drugim razem m.in. z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi. Jednak nie wpadłabym na to, że można na słodko!!! Wygląda jak cisto z mąki! Jak smakuje? Czy przypomina w smaku znany wszystkim keks, czy ma zupełnie inny smak?

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Kinga, tak - PRZYPOMINA zwykłe ciasto. Nie smakuje jak fasola. W zależności od dodatków można "kształtować" smak fasoli - z kakao jest czekoladowo, z oliwkami i suszonymi pomidorami jest słono a z orzechami i figami wyszedł bakaliowy keks. Ciasto z fasoli nie wyrośnie "tak ładnie" jak z mąki - będzie niższe, bardziej wilgotne i często przybiera "dziwne kształty" :) Ale pamiętaj - to jest dietetyczny odpowiednik ciasta. Nic nie może się równać z prawdziwymi, mącznymi wypiekami z masłem, śmietaną i cukrem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę często 'pure z fasoli' czy mogę wiedzieć dokładnie jak to się robi? rozumiem,ze fasola biała...i więcej nie wiem:D
    bardzo proszę o pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/p/od-ani.html
      zapraszam powyżej

      Usuń
  4. właśnie wstawiłam do pieca, tylko konsystencja jakaś taka strasznie rzadka, ciekawa jestem co z tego wyjdzie. Zapach był mało przekonujący. Chyba nie lubie fasoli :/
    No zobaczymy, jeszcze 30 min ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger