Składniki
na 2 porcje
- Pieczone udko kurczaka bez skóry
- jeden mały kubeczek ulubionego jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
- 4 miękkie pomidory obrane ze skóry (lub z puszki)
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- Garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu białego
Udka piekłam lekko osolone, ze skórką w naczyniu przez 50 minut na 175 stopni. Pomidory kroimy i miażdżymy w rondelku. Dodajemy bazylię, pieprz, sól i dusimy 20 minut pod przykryciem. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i pokrojoną cebulę i dodajemy mięso z udka. Podsmażamy 10-15 minut. Dodajemy uduszone pomidory i mieszamy wszystko. Smażymy jeszcze 5 minut i odstawiamy do przestygnięcia a potem dodajemy jogurt. Możemy jeszcze podgrzać przed podaniem.
Dziś ten sos podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem. Jest aksamitny, słodkawy a pieczony kurczak bardzo intensywny. Wszystkim bardzo smakowało :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz