Nasz glutenowy detox trwa. Dziś śniadanie szykowałam dla całej ferajny, więc było i słodko i słono. Dużo cynamonu, o którym pisałam Wam TUTAJ, dużo likopenu z pachnących, suszonych naturalnie na słońcu pomidorów. Likopen wymiatał dziś nasze wolne rodniki i korzystnie wpływał na skórę i serducha ;) Zapraszam do nas serdecznie :)
PLACKI BEZ GLUTENU
Składniki na ok.20 placków
na ciasto
- 150g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ryżowej
- 250ml wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
dodatki
- do placków na słodko - cynamon i stewia
- do placków wytrawnych - dymka i 30g suszonych pomidorów, gałka muszkatołowa, pieprz, mielony rozmaryn.
Przygotowanie
- Składniki na ciasto mieszamy. Jeśli również przygotowujesz dwa rodzaje placków, to podziel masę na dwie części. A jeśli przygotowujesz placki w jednej wersji - dopraw całość. Stewii użyłam 5ml.
- Smażymy na patelni bez tłuszczu na małym ogniu.
- Dajemy rodzinie - rodzina się cieszy :D
p.s.
Dziś kolejny dzień oczekiwań na małego Janka, który przewala się w moim brzuszku. Chciałabym już go mieć na zewnątrz. Pierwsza ciąża była zdecydowanie idylliczna, druga już taka nie jest. Marzę o odzyskaniu swojego ciała. Rozumiem już wszystkie kobiety, które ciążą się nie zachwycały...Wciąż uczymy się czegoś o sobie i o innych.
Zaczęłam układać sobie plan odzyskania formy, startuję w miesiąc po porodzie. Pomyślałam, że wszystko dla Was zapiszę - zrobię foty i noty "przed" i "po" - interesowałoby Was to?
SPOKOJNEGO WIECZORU SIOSTRY!
czy można zastąpić stewię miodem?
OdpowiedzUsuńno pewnie :)
Usuńa myślisz, że stawia w proszku też bd ok? mam też ksylitol dopiero co kupiony, ile go dodać, i czy w ogóle bd odpowiedni?
UsuńJasne! Dietetycznych przepisów nigdy dość! Ja też wiem, jak to jest być ciążowym wielorybkiem (należę do grona- dziecko- bardzo proszę, ale niech ktoś przejdzie za mnie ciążę), ale dasz radę!
OdpowiedzUsuńdzięki za wstawiennictwo ;)
Usuńno pewnie, że dam radę :D
Relacja przed i po- genialny pomysl, nie moge sie doczekac. Trzymam kciuki:-)
OdpowiedzUsuńNo własnie tyle tego w sieci, że myślałam, że to nie ma sensu :P
Usuńale Ty jesteś nam bliższa niż przypadkowo wyszukana w sieci osoba :) z Tobą się już "znamy" :) czekamy na szczęśliwe rozwiązanie :)
Usuń:))
Usuńdziękuję!
Relacja świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńW ogóle to świetny blog odkryłam go dopiero przedwczoraj a nie wiem ile razy już tu wchodziłam, zrobiłam sobie listę rzeczy które muszę mieć w kuchni i jak tylko wyzdrowieje zaczynam wypróbowywać przepisy. Już nie mogę się doczekać :)
Witaj więc :) polecam CI zapisanie się newsletter - dostaniesz na maila genialne e-booki :) powodzenia :)
Usuńale smacznie wyglądają te placuszki:)
OdpowiedzUsuńTaka relacja to bardzo dobry pomysł, myślę że to fajna forma mobilizacji zarówno dla czytelników, jak i Autorki :)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
UsuńOstatnio przymierzam się do użycia mąki ryżowej. Czy konsystencja ciasta z wykorzystaniem tejże mąki mocno różni się od zwykłego z mąki pszennej? Czy ryż jest wyczuwalny w smaku? Przepis brzmi świetnie, chętnie wypróbuje. Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńJak się robi takie równe placki? :)
OdpowiedzUsuńtrzeba do nich ładnie mówić :))
UsuńDzięki za przepis. P.S. Wspaniały blog, długo takiego szukałem. Mam nadzieję, że nie obrazisz się, jeśli dodam Cię do mojej listy najlepszych polskich blogów o odchudzaniu http://najlepsze-blogi-oodchudzaniu.blogspot.com/ – Mam nadzieję na owocną współpracę!
OdpowiedzUsuńI na słodko i na słono wyglądają mega apetycznie:) Nie pozostaje mi nic innego tylko spróbować:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) dodam do ulubionych blogów i będę zaglądać, bo w planach mam zrzucić kilka kg a Twoje przepisy są fajne skonstruowane i z połączeniem ćwiczeń myślę, że mi w tym pomogą :)
OdpowiedzUsuńściskam mocno!
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia tak świetnie zrobione, że aż przychodzą myśli, wiem co dziś na deser :]
OdpowiedzUsuńDla mnie mimo wszystko ciąża to wspaniały okres, często za nią tęsknie:)
OdpowiedzUsuńPewnie głupie pytanie, ale... można składniki zblendować?
OdpowiedzUsuńJestem ZA...bez glutenu . Dzięki za przepisy !
OdpowiedzUsuńStrasznie ostatnio trąbią wszędzie o glutenie. Im więcej mówią, tym bardziej go pragnę. Ale pancakes kocham w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńzrobilam te na słono i wyszły trochę suche, gdyby nie to to byłyby przepyszne .. i mam pytanko, czy jak dam maślankę zamiast wody zeby je troche "nawilzyc" to nie zepsuje ciasta?:D
OdpowiedzUsuń