Kremy są świetnym rozwiązaniem gdy chcemy szybko się nie tylko najeść, ale też ogrzać. Lubię gdy w domu czeka na mnie w lodówce jakiś krem - wpadam głodna i podgrzewam sobie duży kubek w niewielkim garnuszku. Rozgrzewa i zabija głód na tyle skutecznie, że spokojnie mogę zaplanować dalszą część dnia. Polecam mieć go zawsze w lodówce. Robić go można dosłownie z każdych warzyw. Po zblenderowaniu można dodać łyżkę jogurtu greckiego lub troszkę sosu sojowego. Takie kremy są bardzo zdrowe - bo ugotowane warzywa pozostają w wodzie, w której się gotowały, mają miękkie włókna, a wszystkie wartości odżywcze zachowamy blenderując całość.
KREM Z CUKINII
Składniki
- 400g cukinii, dwie średnie
- 60g pietruszki, jedna
- 130g ziemniaków, dwa średnie
- 125g cebuli, dwie średnie
- 3 ząbki czosnku
- Sos sojowy do wykończenia
Przygotowanie
- Warzywa myjemy, szorujemy skórki lub obieramy ze skórki. Jeśli mamy warzywa ekologiczne, warto ich nie obierać. W przypadku nowalijek również nie obieramy ze skórki. Czosnek i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy i zalewamy wodą, tak aby zakrywała je około centymetra.
- Gotujemy do wrzenia na dużym ogniu, a potem przez 2 godziny na malutkim. Całość blenderujemy po przestygnięciu, gdyż blenderowanie ciepłego kremu tępi ostrza ;)
Zupę możemy wykończyć kleksem sosu sojowego, który doda tego charakterystycznego smaku umami...można się od tego uzależnić!
SMACZNEGO SIOSTRY!
powolna śmierć głoda ;]
OdpowiedzUsuńAlbo raczej powolna śmierć głodowa - jeśli ktoś komponuje swoją dzienną dietę z tego typu posiłków...
UsuńKrem na pewno bardzo dobry, ale brakuje w nim zdrowego tłuszczu, bez niego to połowa tych wspomnianych wartości odżywczych się nie przyswaja... poza tym coś tu musi dawać tę energię i 'chęć do życia', hm? ;]
Pozdrawiam!
N.
Jestem pewna, ze w diecie zdecydowanej wiekszosci spoleczenstwa tluszczu nie brakuje, nawet tego zdrowego. A przypomne, ze autorka postu zaznaczyla, ze to danie jest zdrowym rozwiazaniem na szybko, i moim zdaniem swietnym 1. daniem.
UsuńDokladnie, poza tym do zupki podczas gotowania możesz dodac lyzke masla lub juz na talerzu lyzke oleju lnianego, jesli brakuje Ci tluszczu w diecie, ale tak jak moja przedmowczyni mysle ze wiekszosci z nas tluszczu nie brakuje takze taka zupka krem to swietne rozwiazanie:)
UsuńO, no tak, jeśli nie traktujemy tego jako pełnowartościowego, jednego z tych zalecanych zdrowych 4-5 posiłków, a jedynie faktycznie jako taki z nagła potrzeby 'zapychacz'... ;P
UsuńTylko można by to wyraźnie zaznaczyć, żeby ktoś sobie krzywdy nie zrobił ;]
a cóż to za ciacho obok? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremy :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ale co to za ciacho? :D
uwielbiam takie zupy. Ja robię na bazie wywaru, którego zawsze gotuję hektolitry i mrożę:)
OdpowiedzUsuńz cukinii.. mniam! ;)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam takie kremy.
OdpowiedzUsuńJa zawsze najpierw trochę podsmażam warzywa a dopiero po chwili zalewam je wodą. ;D
Witam,
OdpowiedzUsuńco to za ciacho - chleb z bakaliami obok???
Poszukuję przepisu :)
Pozdrawiam
ivis