Dziś na tapecie wiórki kokosowe, bo choć są średnio odżywcze, dość kaloryczne i zawierają większość nasyconych tłuszczy, to właśnie te tłuszcze są dla nas wyjątkowe. Kokos obfituje w kwas laurynowy (w większości) i mirystynowy. Ten pierwszy jest kwasem bardzo dobrze trawionym przez człowieka, a dodatkowo odgrywa dużą rolę w procesie wspomagania odporności. Kwas laurynowy dosłownie przenika błony komórek bakteryjnych i zaburza ich wewnętrzną strukturę. Na pewno znane są Wam zalety wody kokosowej (mnie nie smakuje ona za bardzo) - w niej również zawarty jest ten kwas.
Dodatkowo wiórki wpływają pozytywnie na pracę kosmyków jelitowych, mają sporo błonnika, żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego oraz kilka witamin z grupy B i E.
Także mimo kaloryczności (100g=600kcal) polecam czasem rzucić się kulką kokosowego śniegu :)
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Dla amatorów kokosa - uczta w gębie :)
jakie proste :oo napewno sprobuje juz jutro!
OdpowiedzUsuńNooo wiem - to jest najlepsze! :D
UsuńMożna prosić przepis, bo nie widać? :c
UsuńWooow *.* MUSZĘ to zrobić :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńMozna uzyc stewii w pastylkach? Wczesniej je rozpuszczajac? Ilu lyzeczkom cukru odpowiadac ma ilosc stewii? Nie korzystam z plynnej wersji, wiec nie wiem co myslec o 5 mililitrach
OdpowiedzUsuńSłodzić do smaku/na oko. Pastylki rozpuścić w małej ilości wrzątku. Kombinować! Próbować! ;)
Usuńubijać białak, czy nie ubijać _ that is the question ;-)
OdpowiedzUsuńhehe - a czy ja napisałam ubijać? :D
UsuńNie ubijać białek - to są "kulki w pięć minut" :)
super przepis! na pewno spróbuje.
OdpowiedzUsuńDo dzieła ;)
UsuńKocham przepisy bez cukru, mąki i tłuszczu!! Bardzo lubie kokos dlatego z miłą checia przetestuje przepis:-)
OdpowiedzUsuńzasadniczo są tu same zdrowe tłuszcze :)
UsuńSuper!!!!Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:)) a kokos uwielbiam wiec na pewno spróbuje.
OdpowiedzUsuńdzięki! Spróbuj koniecznie :)
UsuńNie mam stewii, nie mam syropu z agawy itd... czym mogłabym zastąpić?
OdpowiedzUsuńsłodzik, miód, kup stewię :D
Usuńkompletnie nie wyglądają, jakby miały w sobie wiórki:P były drobno zmielone?
OdpowiedzUsuńOczywiście!!!! Dopisałam już do przepisu :) Dzięki za czujność!
UsuńŚliczne :) Ile kuleczek wyszło z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńPonad 20
UsuńWyglądają fantastycznie i pewnie tak samo smakują :)))
OdpowiedzUsuńkosmków jelitowych, a nie kosmyków :D
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast kokosu użyć kaszy jaglanej preparowanej?
OdpowiedzUsuńto propozycja zupełnie innego przepisu - spróbuj i daj znać ;)
UsuńMam stewię taką w proszku, moim zdaniem jest obrzydliwa ;) próbowałam nią słodzić napoje, ale jest po prostu okropna. i tu pytanie- czy w takich kulkach też smakuje podobnie? Czym podmienić stewię?
OdpowiedzUsuńinnym środkiem słodzącym
UsuńIle to ma kcal? :)
OdpowiedzUsuńbez polewy licz tyle co 200g wiórków kokosowych
UsuńBędę działać. Dziękuję, ratujesz życie:)
OdpowiedzUsuńKokos moja miłość;-) Przepis fantastyczny - wypróbuje ;-)
OdpowiedzUsuńJak długo kuleczki muszą być w piekarniku?
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać przepis??
OdpowiedzUsuńKurcze nie widzę przepisu 😐
OdpowiedzUsuń