października 02, 2013

od Nigelli do Kręglickiej - dziś każdy wcina dyniową


Najprostsza i obowiązkowa zupa każdej jesieni to zupa dyniowa. Nigella Lawson nazywa ją zupą szczęścia, Gordon Ramsay dorzuca do niej fasolę i kminek, Jamie Oliver dodaje szałwię, a Aneta Kręglicka ma swój własny przepis na nią, ale któż go nie ma, jeśli spróbował jej choć raz?! Moja przyjaciółka trzaska ją przynajmniej raz w tygodniu w dyniowym sezonie i moja pierwsza zupa dyniowa była właśnie z jej przepisu. Pyszna, aksamitna w postaci kremu - absolutnie rewelacyjna!
Dziś zapraszam Was na zupę dyniową, powiedziałabym, w wersji podstawowej. Tylko od Was zależy czy i jak urozmaicicie ten przepis. Do tych składników wybierzcie opcjonalnie:

  • Ząbek/dwa czosnku do przesmażenia z cebulką
  • Pół łyżeczki sproszkowanego imbiru do gotowania
  • Łyżeczkę curry
W ten sposób zupa nabierze charakteru. Dalsze kombinacje również zależą od Was - możecie dorzucić jakieś rośliny strączkowe lub pestki dyni czy słonecznika. Niektórzy decydują się na przecier pomidorowy i podają z grzankami. Można dołorzyć krewetki i przyprawić chilli. To zadanie dla Was - fantazjujcie, bo ja Wam dziś tylko pokazuję dorgę ;)

ZUPA DYNIOWA przepis podstawowy
Składniki

  • 500g surowej dyni bez skóry
  • 2 ziemniaki małe/średnie
  • Biała cebula średnia
  • Litr wywaru z włoszczyzny
  • Sól, pieprz, szczypta kurkumy i curry
  • Łyżka oliwy z oliwek 


Przygotowanie


  • Do wywaru (czystego) wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię i gotujemy na małym ogniu.
  • Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulkę aby się zeszkliła, ale nie podsmażyła (przy diecie Gersona cebulę gotujemy jak inne warzywa bez podsmażania) i dodajemy do gotującej się dyni razem z pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami.
  • Doprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy i podajemy np. z groszkiem ptysiowym :)




A jak Ty zrobisz swoją dyniową?



SMACZNEGO SIOSTRY!

18 komentarzy:

  1. Ja robilam krem z pieczonej dyni z gruszka. Przesmaczniasty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oczywiście, że zrobię! wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dynię i wszystko co z nią związane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie próbuję ją jakoś upiec. Dziś wyszedł mi niezły gnieciuch :P

      Usuń
  4. ja również robię z uprzednio upieczonej z przyprawami i oliwą dyni:) ale szybsza wersja jest na lekkim bulionie warzywnym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak - ta pieczona ma zdecydowanie głęboki smak :)

      Usuń
  5. Wstyd się przyznać, ale jeszcze NIGDY nie jadłam dyni! Czas chyba to zmienić, podoba mi się ten przepis, więc w weekend poeksperymentuję z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i własnie wcale, że nie wstyd! Myślisz, że jak mam bloga kulinarnego to taka jestem mądra i już wszystko jadłam, a jest wiele rzeczy, które sama wciąz odkrywam. Np. jeszcze nie jadłam wypieków czekoladowych z chilli lub truskawek z pieprzem, nie jadłam nigdy homara...z resztą - bankowo jest multum produktów, które są dostępne, a których jeszcze nie przyrządzałam.
      Dlatego właśnietaki przepis podstawowy pozwoli Ci na większą swobodę - sama zadecyduj co dodasz :)
      Smacznego!

      Usuń
  6. Ja robiłam dyniową wczoraj: z soczewicą i curry. Uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaką soczewicą? Jaki kolor? Ja też uwielbiam dodać sporo curry :))

      Usuń
  7. koniecznie z kolendrą(zmiażdżone ziarenka) i odrobiną chilli, posypana prażonymi pestkami dyni i słonecznika, wszyscy się zajadają, nawet dzieci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, bo kolendra pasuje świetnie. A ziarenka kolendry wyjmujesz przed podaniem?

      Usuń
  8. Ja nie dodaję ziemniaków, za to sporo marchewki, czosnek, kurkumę i gałkę muszkatołową. Ostatnio robiłam do niej jaglane kluseczki dyniowe:) odlot dyniowy

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dodaję zawsze trzy ząbki czosnku, co czyni mdłą dynię bardziej wyrazistą. Podaję ją z grzankami zamiast ziemniaków. Przepyszne i rozgrzewające danie na jesienne dni. A do tego super zdrowe (jeśli ktoś zrezygnuje z grzanek) :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepisów na dyniowa jest tyle, ile ludzi gotujcych tę zupę :) Ja robię z pomidorami, ziemniakami, cebulą :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Curry razem z imbirem, a na koniec ciecierzyca? Taka jest moja propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger