września 24, 2013

Pizza bez drożdży gdy walczysz z candida


Cukier, wszelkie słodycze, drożdżówki, faszerowane hormonami i antybiotykami mięso, pozbawiona wartości odżywczych biała mąka, alkohol (piwo!), chleb i bułki, kawa, to wszystko pomaga w rozwoju, ale nie nam - tylko grzybom candida. Mieszka w przewodzie pokarmowym, a w jelicie grubym zwalcza pozytywnie wpływające na nasze zdrowie bakterie (lactobicilus acidophilus, bulgaricus).

"Przewód pokarmowy to nie jest magazyn - to fabryka, która powinna wysyłać nas do toalety codziennie!"
Tak wiele z Was skarży mi się, że czujecie się jak bomby zegarowe po trzech dniach bez "odwiedzin" w ubikacji.

Wszystko zaczyna się tutaj, gdzie wkładamy pokarm do ust. Coraz więcej osób skłania się ku zdrowemu, naturalnemu odżywianiu, ponieważ wysokoprzetworzona żywność zwyczajnie nas korkuje! Dodatkowo współczesna medycyna zwalcza tylko objawy candida - grzybicę pochwy, biały nalot na języku, choroby skóry, paznokci. Tymczasem wszystko zaczyna się w przewodzie pokarmowym! Dlatego problemy z grzybicą potrafią uparcie powracać, gdyż zaleczane są jedynie ich objawy zewnętrzne.

Przerost candidy w naszym organizmie prowadzi do zawrotów głowy, nadmiernego zmęczenia, migren i nerwowości a w efekcie do nadwyrężenia pracy nerek, wątroby i układu odpornościowego - bo organizm stara się kompensować niedoczynność. Wizyta u lekarza może skończyć się przepisaniem antybiotyku - czyli dolaniem oliwy do ognia...

Jeśli zauważysz u siebie dolegliwości opisane powyżej, polecam Ci przeczytać świetny materiał, z którego opracowałam ten krótki tekst. Polecam również spożywanie dobrych bakterii, które pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Znajdziesz je np. w kiszonej kapuście oraz chudym nabiale. Mam nadzieję, że to będą dla Was dodatkowe wskazówki :)
A dziś zapraszam na pizzę bez drożdży - jest pyszna, zdrowa i starczy dla całej rodziny :)


PIZZA BEZ DROŻDŻY
Składniki
na blat do pizzy ok 30cm 


  • 200g mąki pełnoziarnistej TYP 1850
  • 50g zmielonych otrąb
  • 100ml wody
  • 3 żółtka
  • garść koperku
  • Sól
  • 8 młodych cukinii
  • cebula
  • 200g jogurtu naturalnego 1,5%
  • 70g jogurtu greckiego 4,5%
  • 10g skrobi kukurydzianej
  • 2 plasterki sera żółtego
  • Pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, bazylia, sól, szczypta kurkumy

Przygotowanie


  • Piekarnik grzejemy do 190-200 stopni. 
  • W żaroodpornym naczyniu pod przykryciem umieszczamy warzywa - pokrojone wzdłuż cukinie i pokrojoną cebulę. Możemy polać łyżką oleju sezamowego. Tak pieczemy 20-30 minut aby zmiękły. 
  • W tym czasie mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Wałkujemy, rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i zawijamy brzegi. 
  • Wyjmujemy warzywa i wkładamy ciasto. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. 
  • Mieszamy jogurty ze sobą, przyprawiamy do smaku i dokładamy skrobię - znów dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy i nakładamy masę jogurtową. Następnie układamy warzywa i pieczemy dalej 20-25 minut, aż brzegi się zarumienią. Na ostatnie 5 minut kładziemy na wierzch dwa plasterki sera żółtego.

SMACZNEGO SIOSTRY!

25 komentarzy:

  1. nie polecasz jedzenia drożdży? podobno są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ktoś ma przerost grzybów w organizmie (tak zwaną drożdżycę) to nie są
      zalecane.

      Usuń
    2. Przecież drożdże w pizzy są już martwe po pieczeniu więc jak niby mają ci szkodzić. Chyba raczej takie zalecenia działają jak placebo.

      Usuń
    3. a kto Ci takich głupot naopowiadał ?

      Usuń
    4. to dlaczego podczas leczenia drożdzycy ogranicza się pieczywko itd(;?

      Usuń
    5. To jest racja, rozmawiałam nawet z piekarzem, którym robi dla nas chleb. Drożdży po wyciągnięciu z pieca już nie ma.

      Usuń
  2. przy candida powinno się unikać glutenu, a mąka go zawiera także nie wiem czy jest to dobry przepis dla ludzi chorujących na tą przypadłość...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam nie wiem , ja wyszłam z grzybicy a tylko przez krótki moment unikałam glutenu (bardziej żeby sprawdzić czy nie mam celiakli).

      Najważniejsze unikać cukru i drożdży bo cukier to pożywka dla grzyba.

      Zresztą osobiście po całej swojej batalii nauczyłam się że przynajmniej przy grzybicy pokarmowej najlepiej się obserwować i zrezygnować z tych elementów które pogarszają samopoczucie.

      U mnie były to przede wszystkim
      piwo , wino
      kawa
      mleko
      białe pieczywo
      owoce
      słodkie jogurty
      i inne słodkości.

      Usuń
    2. Ślicznie dziękuję za komentarz - najcenniejszy od osoby, której dotyka problem i która z niego wyszła :)
      Pozdrawiam!!

      Usuń
    3. Anonimowy ale głupoty piszesz widać że wogole nie masz pojecia o drożdzycy po pierwsze mąka pszenna zawiera gluten razowa już nie po drugie drożdze nawet martwe są pożywka dla drozdzy ktore sa już w fazie rozkwitu

      Usuń
  3. Jako osoba która borykała się z grzybicą układu pokarmowego dorzucę do objawów problemy ze strony układu pokarmowego , notorycznie wzdęty brzuch, częste kolki , przelewanie w jelitach itp.

    Grzybica nie musi być związana akurat z candidą ja akurat walczyłam po kolei z kilkoma odmianami grzybków, choć prawdą jest że cadnida jest najpowszechniejsza jako że naturalnie występuje w organizmie człowieka.

    Z moich doświadczeń jako osoby która po roku wyszła z tego cholerstwa - Poza leczeniem farmakologicznym (leki na konkretny rodzaj grzyba + koniecznie wysokiej jakości probiotyki) konieczna jest dieta wykluczająca cukier (tu niestety również ten naturalnie występujący w owocach) , drożdże , alkohol - głównie piwo (okrutnie potęguje złe samopoczucie), kawa . Tak jak piszesz - pokarmy jak najmniej przetworzone i zawierające zdrowe bakterie: kefiry, kiszone specjały :)
    Osobiście zażywałam też suplementy diety mające podnieść odporność organizmu żeby za wszelką cenę uniknąć chorób i antybiotyków...

    Świetny wpis! Żałuje że nie było go kiedy się leczyłam - bo bardzoooo brakowało mi pizzy !

    PS. Nie musze dodawać że takie leczenie mimo że jest uciążliwe pięknie wpływa na naszą figurę - no ale z taką dietą trudno aby było inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze raz wielkie dzięki, że podzieliłaś się z nami swoją historią.
      I dzięki za miłe słowa :)
      Pozdrawiam raz jeszcze!

      Usuń
    2. a ja piwo wywalilem z diety i inne alkohole (lekko nie jest heh)e , slodycxe i mięso i jest poprawa juz po 3 4 tyg . owoców jem mniej. ale piwo bezalkoholowe pije litrami, niemieckie ,prawdziwe a i pizze na drozdzach jadam domowa. brzuch juz nie wzdety tak, pare kilo ubylo , ale migdalki zasypało albo to jakies starocoe hehe

      Usuń
  4. Świetny przepis i dobrze, że naświetlasz tą sprawę- człowiek czasem nie ma pojęcia, że ma grzybicę przewodu pokarmowego!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mąka graham (typ 1850) też może być ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze jest to lepsza mąka niż biała. Można również zmielić na mąkę otręby i użyć np. 200g mąki 1850 i 50g zmielonych otrębów.

      Usuń
  6. Czy można pominąć 10g skrobi kukurydzianej ? Lub czym ewentualnie zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dalam jako sos jogurt troszke koncentratu pomidorowego ,czosnek swiezy i przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie ciasto rewelacja. pierwszy raz jadłam pizzę na tak nietypowym spodzie, niechętnie dodałam koperku ale dobrze zrobiłam że wsypałam bo aromat i smak wiele by stracił. Emilai

    OdpowiedzUsuń
  9. Straszna odmiana grzybicy, miałem objawy skórne(ropnie) i walczyłem z tym bardzo długo, jednak trochę ze swojej winy gdyż zlekceważyłem pierwsze objawy. Warto wejść na http://www.euroimmundna.pl/zakazenia-candida/ i poczytać o pierwszych objawach oraz leczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten pomysł przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger