Flądra to ryba towarzyska, gromadnie występująca, acz...denna. Dzień spędza zagrzebana w piasku i ożywia się dopiero nocą, szukając pożywienia, przez to pewnie w ciągu dnia dzieci i ryby głosy nie mają (a przynajmniej w pewnych kwestiach). Lato Flądra lubi spędzać nad wodą a szczególnie "w wodach" słonawych i słodkich - jednym słowem rybka lubi pływać. Flądra przechodzi okres godowy (tarło) od lutego do maja, stąd latem pojawia się najwięcej świeżej ryby, foczek itp. Jedna samica składa do 2 milionów jajeczek co stanowi liczną populację i może stąd też wynika jej towarzyskość. Nie wiem zatem skąd wzięło się powiedzenie "Ty flądro!", które przecież ma pejoratywne zabarwienie i nie określa na pewno osoby miłej, towarzyskiej i stadnej...? :P Może Asia odpowie mi na to pytanie, gdy będę mogła osobiście podziękować jej za tą pyszną rybę :)
FLĄDRA Z PIECA
Składniki
Dla jednej osoby
- Świeża, oczyszczona flądra
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- Marchewka
- Brokuły
- Cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Zmielony rozmaryn, pieprz ziołowy, koperek
Przygotowanie
Marchewkę w plasterkach wrzucamy na parę, po 10 minutach dokładamy ziemniaki pokrojone w połówki i brokuły. Rybę przyprawiamy i polewamy olejem. Po kolejnych 15 minutach w parowarze wysypujemy warzywa do żaroodpornego naczynia z flądrą. Dodajemy pokrojona cebulę i pieczemy na 180* przez 15 minut.
Ryba jest boska - rozpływa się w ustach. Wygląda i pachnie tak dobrze, że nie udało mi się zrobić porządnego zdjęcia, bo mój ukochany już ją pałaszował!
Jeśli macie wątpliwości co do ziemniaków czy marchewki w tym daniu, to je omińcie. Brokuły i pieczona cebulka również świetnie spełnią zadanie warzywnego dodatku.
Warto również przed takim obiadem zjeśc sałatkę ze świeżych, zielonych warzyw.
SMACZNEGO SIOSTRY!
o kurcze, mam ochotę na rybke!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na domowe burgery :)
Ale bym sobie zjadła taką rybkę! :)
OdpowiedzUsuńpyszna rybka:)
OdpowiedzUsuńooo taką rybkę z pieca to bym zjadła *-*
OdpowiedzUsuń