Kochani, zapraszam Was na pierwszy w tym roku odcinek programu Feel eat. Nagrywam go dla Was we współpracy z Wirtualną Polską, a dokładnie z portalem wp.tv. Są to krótkie filmy kulinarne, na których pragnę Wam pokazać jak łatwo można wprowadzić w swojej kuchni zmiany na lepsze - zdrowsze jedzenie. Chcę Wam pokazać, że potrawy zdrowe i dietetyczne, choć może czasem wydają się dziwne - to są łatwe do przyrządzenia i są smaczne.
Zapraszam Was na muffiny z ciecierzycy - pyszne i zdrowe babeczki, które zawierają zaledwie 80 kalorii na sztukę :)
O opinię poprosiłam Julię Furtak
Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie.
Prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
Technolog żywności i żywienia człowieka, doradca żywieniowy, mgr inż. Julia Furtak- absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, uczestniczka międzynarodowego projektu Konsorcjum Naukowe "Zielona Chemia" dotyczącego biotechnologicznej konwersji glicerolu do polioli i kwasów dikarboksylowych. Propagatorka świadomego odżywiania i aktywnego trybu życia. Była pracownica restauracji sieciowych, znająca od podszewki proces masowej produkcji żywności. Obecnie jako menager w firmie EKODARY.PL przy ul. Nowolipie 25 w Warszawie.
Prowadzi sklep z ekologiczną żywnością oraz gabinet terapii naturalnych. Prywatnie miłośniczka tańca i dobrej muzyki.
Cieciorka to bardzo wartościowa baza do wykonania wypieków. Przy niskiej wartości energetycznej (164kcal/100g) zawiera aminokwasy odpowiadające pełnowartościowym białkom zawartym w mięsie, co jest dobrą wiadomością dla wegetarian. Doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci (wit B6, cynk), wzmacnia kości i zęby (fosfor), reguluje ciśnienie, pracę serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia samopoczucie i pamięć (potas, magnez, żelazo). Cieciorka to także rewelacyjne źródło drogocennego błonnika. Od starożytności cieciorką leczy się bóle głowy i stany zapalne gardła oraz spożywa w celu poprawy ogólnej odporności organizmu. W Egipcie jej nasiona traktowane są, jako afrodyzjak. Wg badań dr. Georga Ashkara ciecierzyca przyczynia się nawet do leczenia nowotworów!
Dodatek skrobi kukurydzianej pomoże otrzymać puszystą konsystencję ciasta, jednak należy pamiętać, że skrobia kukurydziana, to nie to samo, co mąka kukurydziana :) Z kolei żurawina nie tylko doda naszym wypiekom charakteru, ale także zatroszczy się o nasze nerki i układ moczowy. Moc substancji antyoksydacyjnych zawartych w jej owocach pomaga w leczeniu nowotworów oraz działa, niczym serum odmładzające :)
Dodatek skrobi kukurydzianej pomoże otrzymać puszystą konsystencję ciasta, jednak należy pamiętać, że skrobia kukurydziana, to nie to samo, co mąka kukurydziana :) Z kolei żurawina nie tylko doda naszym wypiekom charakteru, ale także zatroszczy się o nasze nerki i układ moczowy. Moc substancji antyoksydacyjnych zawartych w jej owocach pomaga w leczeniu nowotworów oraz działa, niczym serum odmładzające :)
Zakochałam się w tych muffinach na amen - koniecznie spróbujcie!
TUTAJ znajdziecie muffiny od Marty, które mnie popchnęły do pieczenia z ciecierzycy. I teraz pozostanę jej wierna na długo! Ostatecznie....tylko krowa nie zmienia zdania ;)
Składniki
na 6 muffinek
- 240g zmielonej ciecierzycy
- 1 jajko
- 40g skrobi kukurydzianej
- 10ml stewii
- 30g żurawiny
- 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
SMACZNEGO SIOSTRY!
Czy cieciorka może być z puszki, tylko dokładnie odsączona?
OdpowiedzUsuńNo jasne, że tak! :)
UsuńSzkoda, że nie ma przepisu w wersji tekstowej. Bardzo niewygodnie się bez tego piecze. Przepis można wydrukować, a tu co chwilę trzeba ręką klikać stop/start
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńAle może trzeba iść na żywioł, zmieszać wszystko, rozłożyć do sześciu foremek i upiec na rumiano?
hahaha - dokładnie jak pisze Nalewka - mieszasz, pieczesz. Nie ma nic prostszego!
UsuńDaj znaka jak wyszło ;)
Innym rozwiązaniem jest obejrzeć cały filmik, zapisać co trzeba zrobić - krok po kroku i piec, gotować itp. Nie trzeba za każdym razem, gdy najdzie nas ochota na pyszne małe conieco, włączać komputera i szukać odpowiedniego przepisu :):)Ja tak zrobiłam i za każdym razem , gdy mam na coś ochotę otwieram mój zeszyt z fajnymi przepisami i zaczynam gotować :):) Pozdrawiam - zocha :)
UsuńTeż żałuję, że nie ma wersji tekstowej "krok po kroku" :( Niestety, ale nie wszyscy mają szczęście słyszeć... i w moim przypadku muszę iść na żywioł i wyczucie...
UsuńVelvi - słuszna uwaga! Postaram się wprowadzić opis przygotowania do postów z filmami!
UsuńPozdrawiam!
Zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńa czy można dać mąkę kukurydzianą albo zwykłą skrobię ziemniaczaną? nie musi być bezglutenowo
Usuńbardzo fajny pomysł, odchudziłaś muffinki do bólu:D:)
OdpowiedzUsuńTAK JEST! :)
Usuńa czym mozna zastąpic skrobie kukurydziana?
OdpowiedzUsuńjeśli bez glutenu to może być mleko w proszku, mąka migdałowa albo maniok.
Usuńa mąka kukurydziana? czy to to samo? hm..:)
Usuńuwielbiam te muffiny ;D
OdpowiedzUsuńMuffiny wyglądają wybornie! Chciałam tylko zauważyć, że masz na blogu przepisy z etykietką Dieta Bezglutenowa. I w owych przepisach (jak np. w tym) jest proszek do pieczenia, czyli przepis w tym momencie przestaje być bezglutenowy. Może oznacz jakoś, dla początkujących bezglutenowców, że nie mogą w tym przypadku użyć zwykłego proszku do pieczenia? Wiele osób na początku diety popełnia błędy, a celiakia to wredna choroba:)
OdpowiedzUsuńDzięki Olga!! Może po prostu zmienię proszek do pieczenia na sodę, prawda?
UsuńPozdrawiam i dzięki raz jeszcze!
a
Tak, soda będzie też ok:) my mamy też swoje specjalne proszki do pieczenia. Ale soda będzie uniwersalna, dla glutenowców i bezglutenowców:)
OdpowiedzUsuńcudnie - dziękuję za to!!
UsuńPozdrawiam!!
Super, że dopisałaś:) pamiętaj podopisywać też w innych, w przypływie wolnego czasu:) I chętnie skorzystam z waszych przepisów. Jestem tu pierwszy raz, ale nie ostatni!:) Pozdrawiam i dziękuję za odzew:)
UsuńOlga, już poprawiłam wszędzie. Zapraszam do korzystania ;)
UsuńDla dietujących, ale przecież nie tylko :D
OdpowiedzUsuńJeśli ma być dietetycznie, to może zamiast aromatu z nafty dodać siekaną skórkę z cytryny?
OdpowiedzUsuńRewelacyjne w smaku! Dałam 1 opakowanie budyniu waniliowego zamiast skrobi kukurydzianej i 6 łyżeczek cukru zamiast słodziku. Są pyszne!
OdpowiedzUsuńJestem tu po raz pierwszy i jestem zachwycona tyloma wspaniałymi przepisami. Dopiero wdrażam się w zdrowe żywienie więc zagoszczę u Ciebie na stałe. Obiecuję :) Przepisy są wspaniałe... Parę miesięcy temu urodziłam synka, teraz borykamy się z alergią pokarmową... więc odstawiłam gluten, białko krowie i kurze..itd... dlatego szukam alternatyw na to co mogę jeść :) Obecnie u mnie numerem 1 są krupniczki więc sporo mi wagi zleciało haha ale teraz żeby to utrzymać wiem co będę gotowała jak skończy się dieta eliminacyjna :)
OdpowiedzUsuńJeśli pozwolisz chciałabym niektóre przepisy umieścić również u siebie na blogu, żebym w zasadzie miała je pod ręką. Oczywiście źródło i odnośnik do Twojego bloga będzie w poście.
Pozdrawiam ciepło
-Marta
mama-fit.blogspot.com
Hej Marta,
UsuńWidziałam, że już zamieściłaś moje posty u siebie, ale bez źródła, czekam na wiadomość od Ciebie na laskowskaaj@gmail.com.
Pozdrawiam!
mam pytanie o żurawinę.. gdzie dostać żurawinę niesłodzoną dodatkowym cukrem ?? W Biedronkach są z dodatkiem trzcinowego ... ;/
OdpowiedzUsuńw sklepach ze zdrową żywnością/ ekologiczną
Usuńnie zblendujesz tej ciecierzycy oj nie
OdpowiedzUsuńni cholere
OdpowiedzUsuńubijaczką do ziemniaków też słabo
OdpowiedzUsuńale któż nie lubi natrafiać na ciecierzyce jedząc babeczki
OdpowiedzUsuńogólnie to smaczne
OdpowiedzUsuńCzy skrobie kukurydzią można czymś zastąpić, lub ewentualnie pominąc? :)
OdpowiedzUsuńA ile piec i w jakiej temperaturze? Nie jest napisane :/
OdpowiedzUsuńA czy da radę zrobić te mufiny bez użycia żółtka? Dziecka ma dietę baaaardzo ubogo tłuszczową i szukam czegoś pysznego...
OdpowiedzUsuńCzy jedno jajko wystarczy na 240g ciecierzycy? Mi wyszło bardzo suche, nic się nie klei a przepis jest taki prosty, że nie wydaje mi się, żebym coś zrobiła źle.....
OdpowiedzUsuńBrzmi kusząco! Muffiny z ciecierzycy to genialny sposób na zdrowszy deser, a przy 80 kaloriach na sztukę - to czysta magia! Już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, jak je przyrządzasz
OdpowiedzUsuń