Składniki
- Jajko
- 50g zmielonych na mąkę otrębów owsianych
- 75g rukoli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,8% tłuszczu bez cukru
- Ząbek czosnku
- 40ml wody
- Sól, pieprz
Przygotowania
Zmielone otręby mieszamy z jajkiem, wodą. Przyprawiamy do smaku i dokładamy rukolę a następnie całość wykładamy na patelnię do smażenia bez tłuszczu.
Trzymamy na średnim ogniu po 7 minut z każdej strony.
Ząbek czosnku wyciskamy i ucieramy z odrobiną soli a następnie mieszamy z jogurtem.
Omlet podałam z sosem czosnkowym, pomidorkami i pokrojoną w kosteczkę cebulką i kawałkiem szczypioru - i to była dobra decyzja. Wszystko idealnie się komponowało. To było chyba najbardziej wypasione śniadanie ever! :))
SMACZNEGO SIOSTRY!
A u mnie omlety raczej na kolację akurat lądują ;)
OdpowiedzUsuńNa kolację też polecam, bo jest całkiem niskokaloryczny. Ja nie jadam produktów zbożowych na kolację - oszczędzam się. Na kolację wyłącznie warzywa, czasem z mięsem. ;)
UsuńOmlet z rukolą.. bardzo ciekawe. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA MNIAM MNIAM MNIAM!!! :) chyba się skuszę w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńa co myślisz na zamianę rukoli na szpinak? myślisz, że byłoby dobre?
Usuńtaki świeży szpinak wcześniej złamany na patelni z łyżką oliwy i posiekanym czosnkiem....mniam!
UsuńWlasnie to wcinam "pycha"
Usuńno i na pewno wykorzystam.....aż mi się jeść zachciało od samego patrzenia:)
OdpowiedzUsuńi mi też się zachciało! ;)
Usuńale CZAD !!!! wygląda bosko !!!
OdpowiedzUsuńGdy mnie rano dopadam mega głód, muszę zrobić coś naprawdę szybkiego. W innym przypadku wyjem pół kuchni zanim śniadanie będzie gotowe. ;) Twój omlet wygląda tak pysznie,że trudno się oprzeć...;D
OdpowiedzUsuńmnie już dopadł głód od patrzenia na te pyszności:)
OdpowiedzUsuńjak to smakowicie wygląda! muszę koniecznie spróbować <3
OdpowiedzUsuńO! Nareszcie widzę pomysł na rukolę, której zawsze za dużo jest w kupionym pojemniku. Muszę zapamiętać i wypróbować:)
OdpowiedzUsuńOoo, takiej rukoli jeszcze nie jadłam ;D
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co jutro jem na śniadanie.
OdpowiedzUsuńNiestety, bez rukoli.
wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńZrobię sobie coś takiego jutro, ale bez rukoli (bo nie mam).
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
Uwielbiam takie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńJest mega sycące! Ja do ciasta dodaję czasem szpinak, też jest MO :-)
Pozdrawiam!
Zrobiłam dzisiaj omlet z Twojego przepisu eksperymentując na rodzicach...wyszedł rewelacyjny, chociaż w kuchni jestem rzadkim gościem, czyt. zdeklarowaną nowicjuszką;) Wstyd sie przyznać, ale był to pierwszy omlet zrobiony przeze mnie od A do Z;)Btw. dysponujesz chyba niezwykle małą patelenką?Prosty przepis, ale musiałam pokombinować z proporcjami, bo z tych podanych powyżej trudno mi było uzyskac omlet choćby dla jednej osoby?Hmmmm...ale mimo wszystko powtórzę nie raz! Bo wyszedł OMLET KOZAK;)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, ostatnimi czasy to danie często staje się moim obiadem. dziękuję!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszedł świetny! Co prawda dodałam łyżkę mąki pełnoziarnistej bo taką konsystencję wolę, ale myślę, że smaku znacząco nie zmieniło :) Rewelacja, dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńFajnie :) Pozdrawiam!
UsuńJa też zrobiłam sobie coś takiego na śniadanie :) I to już parę razy, wyszło smacznie i przez długi czas nie czułam głodu . Za drugim razem dodałam mniej rukoli , ale to jest kwestia smaku - każdy lubi coś innego i w innej ilości :) Pozdrawiam zocha:)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam :)
UsuńA jak zmielić albo gdzie kupić takie otręby ???????
OdpowiedzUsuńja mielę otręby w młynku do kawy, ale wiem, że dobry blender też daje radę ;)
UsuńRewelacyjne! Właśnie zjadłam ze szpinakiem, na pewno niebawem powtórka :)
OdpowiedzUsuńJA MUSZĘ ZAMIENIĆ RUKOLE NA SZPINAK GDYŻ NIESTETY SMAK RUKOLI MI NIE ODPOWIADA
OdpowiedzUsuńCzy zamiast otrębów owsianych nadadzą się pszenne ? Zmielone oczywiście.
OdpowiedzUsuńoczywiście - wzrośnie lekko wartość kaloryczna ;)
Usuńa ile kalorii ma takie cały omlet ?
OdpowiedzUsuńNie moje smaki... dziś go zrobiłam. nie byłam w stanie zjeść
OdpowiedzUsuńjest nieziemski *.*
OdpowiedzUsuń