Składniki
- 200g płatków owsianych
- 170g płatków żytnich
- 300g musu z jabłek
- 100g suszonych moreli
Przygotowanie
Jabłka obieramy i ścieramy na mus. Płatki mieszamy z musem i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-30 minut. Pilnujemy aby płatki się nie przypaliły, możemy w trakcie pieczenia zamieszać. Po przestygnięciu mieszamy z pokrojonymi, suszonymi morelami.
Granolę trzymamy w lodówce. Podana porcja wystarcza na 7-10 śniadań. Jest lekko słodka, chrupiąca, smaczna. Polecam zwłaszcza z uwagi na dużą zawartość żelaza.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Jabłka i morele... Podoba mi się, chyba ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńtaka prosta, smaczna granola... mega
OdpowiedzUsuńZ żelazem czy bez, ja jestem za! ;)
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńPYCHOTA! Muszę zrobić, koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJa dodam jeszcze daktyle,w Lidlu jest ich mnóstwo a do owsianki jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńwspaniala ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu i wyszła fantastyczna. Dziękuję bardzo za przepis! :)
OdpowiedzUsuńNie przesadzę ze swoim wyznaniem- KOCHAM TEN BLOG! :)))
OdpowiedzUsuńPokazujecie mój ideał odżywiania!
P.S. Płatków żytnich nigdy w sklepie nie widziałam :/ a chętnie zrobię taką granolę.