Składniki
Ta sałatka nadaje się jako samodzielny posiłek. Możemy ją nie tylko zabrać do pracy ale też zaproponować gościom na imprezie - bo nie zawsze przecież trzeba na stole stawiać sałatkę warzywną z majonezem!
- 8 przepiórczych jajek
- 2 cukinie
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 cebulki z dymki ze szczypiorem
- Garstka kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżeczka świeżego soku z cytryny
- Łyżka wody
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Jajeczka gotujemy na twardo około 10 minut. Cukinie kroimy w pół plasterki, cebulkę i szczypior w plasterki i podsmażamy na łyżce oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. Możecie użyć też jakiś ziół zamiast soli. Całość wykładamy na spód półmiska. Układamy w warzywach jajeczka. Polewamy sosem winegret - zmieszana oliwa, sok z cytryny, woda i sól z pieprzem. Posypujemy pokrojoną w małą kosteczkę papryką i kaparami. Wygląda super!
Ta sałatka nadaje się jako samodzielny posiłek. Możemy ją nie tylko zabrać do pracy ale też zaproponować gościom na imprezie - bo nie zawsze przecież trzeba na stole stawiać sałatkę warzywną z majonezem!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Jajek przepiórczych próbowałam chyba raz w życiu jak byłam mała :) Cudownie wyglądają w tej sałatce, muszę przyznać, że od razu pomyślałam że to mozzarella.
OdpowiedzUsuń