Składniki
- Podwójna pierś z kurczaka
- 25dkg mięsa mielonego (u mnie indyk)
- 4 plasterki szynki (u mnie litewska, wieprzowa, podwędzana)
- Cytryna
- 3 torebki herbaty Irving Lemon
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- Świeżo mielony pieprz czarny
- Garść orzeszków pistacjowych (bez łupinek!)
- Łyżeczka majeranku
- Jajko
- Oliwa z oliwek około 5 łyżek
- Łyżka masła
- Sól morska gruboziarnista około 1 łyżki
Przygotowanie
Kurczaka przygotowujemy jak do ROLADEK - tniemy w płaty. Przygotowujemy marynatę: w połowie szklanki wrzątku parzymy torebkę herbaty. Ocieramy do miski na grubych oczkach skórkę z całej cytryny i wyciskamy połówkę. Dodajemy biały pieprz i 1/2 łyżeczki soli. Dolewamy esencję herbaty gdy wystygnie. Staramy się warstwowo nanosić marynatę na płaty kurczaka. Marynata powinna przykrywać mięso - najlepiej zrobić to w misce. Zakrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy już roladę. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, majerankiem, świeżym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Dodajemy pistacje. Mieszamy.
Następnego dnia przygotowujemy już roladę. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, majerankiem, świeżym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Dodajemy pistacje. Mieszamy.
Płat folii aluminiowej polewamy oliwą z oliwek i posypujemy gruboziarnistą solą. Kładziemy plastry szynki, na to rozkładamy płaty kurczaka a na środku kładziemy wałek z mielonego mięsa. Całość zawijamy tak aby powstały warstwy. Mogłabym to opisywać ale najlepiej zobaczcie jak to robi mój mistrz Gordon ;)
Moja rolada była inspirowana tym pomysłem więc wykonałam ją ciut inaczej. Zawiniętą w folię roladę gotowałam na parze przez 20 minut. Potem ostudziłam przez około godzinę i wstawiłam do lodówki na około godzinę. Wyjęłam roladę z folii i obtoczyłam w startej na miał herbacie z dwóch pozostałych torebek. W trakcie ucierania wydobył się silnie cytrynowy aromat co bardzo mnie ucieszyło. Roladę obsmażyłam na gorącej oliwie z dodatkiem 1 łyżki masła. Kroiłam według zaleceń Gordona po skosie - tak aby pochwalić się pięknymi pistacjami w środku :)
Rolada wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonna a efekt jest wart cierpliwości. Marynata z cytryny nadała kurczakowi faktycznie cytrynowego smaku a posypka z cytrynowej herbaty sprawiła, że całość miała również taki aromat. Okazało się więc, że z tego co jadamy na co dzień możemy uzyskać niecodzienny efekt a aromatyczna herbata jest nie tylko do picia!
SMACZNEGO SIOSTRY!
naprawdę szkoda, że nie ma obrazków
OdpowiedzUsuńBrzmi apetycznie - wypróbuję
OdpowiedzUsuń