Składniki
- Dwa udka kurczaka
- Puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
- 4 cebule
- 4 łyżki musztardy z płatkami wędzonej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie
Kurczaka umyć, skórę zdjąć, podzielić na 4 porcje i wysmarować musztardą. Zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia cebulkę zeszklić na oliwie, dodać kurczaka i przesmażyć. Do garnczka wlać puszkę pomidorów i jedną puszkę wody. Przełożyć podsmażonego kurczaka z cebulką, wsypać łyżeczkę papryki, zamieszać i dusić około godziny na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. PYCHA!
Sos zgęstnieje i zrobi się zawiesisty. Jak go spróbowałam to zamarzyłam o ziemniakach do niego ALE się powstrzymałam!! Kurczak jest bardziej paprykowy niż pomidorowy. Cebula rozpływa się pod językiem. Chciałabym zauważyć, że w tym daniu nie ma dodatku soli ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
niestety na I fazie SB udka są nidozwolone ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy, dziękujemy za tę uwagę... wiemy, że w książce nie są wymienione, ale sprawdziłyśmy na sobie dość dokładnie, że zjedzenie chudego mięsa z udka (bez skóry i chrząstek) absolutnie nie zaburza I fazy diety...
OdpowiedzUsuńNie ma zdjęć! :(
OdpowiedzUsuń