Składniki
- 200ml puree fasoli (u mnie czerwona)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 2 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
- 5 łyżek cukru brązowego
- 10 suszonych moreli
- 10 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
Składniki mieszamy. Owoce kroimy w paski i mieszamy z masą na ciasto. Ja piekłam w keksówce 11x20 cm. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Otwieramy piekarnik i studzimy ciasto. Wystudzone kroimy i zjadamy ;)
Ciasto smakuje jak...nadziewana czekolada! Nie przesadzam! Morele ciut chrupią a śliwki nadają soczystości. Ma smak czekoladowy i pięknie pachnie. Gwarantuję, że zaspokoi każdą "chętkę" i... ujarzmi PMSa :)...w moim przypadku ujarzmił! (nie przesadzam!)
Robiłam ostatnio brownie z czerwonej fasoli,nikt się nie poznał i zniknęło w mig :) Uwielbiam suszone owoce,muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak najzwyklejsze ciasto na mące, brawo:)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje
OdpowiedzUsuńJestem strasznie ciekawa smaku ciast na bazie puree z fasoli, ale boję się go zrobić. Z marchewką, cukinią i burakiem robiłam i kocham, ale to prawie sama fasola, no i ja zazwyczaj mam hmm wzdęcia po fasoli hhi.... Ale mega apetyczne !!!
OdpowiedzUsuńKamila, tak przetworzona fasola (moczenie, gotowanie, mielenie, pieczenie) NIGDY nie wywołała u mnie żadnych rewolucji (z wzdęciami włącznie) natomiast po fasolce po bretońsku mam je ZAWSZE :-/
UsuńSkoro "boisz" się puree z fasoli to ja nie wiem co takiego ma w sobie cukinia czy burak że "nie bałaś się" ich wrzucić do ciasta...a swoją drogą co to za ciasto z cukinii czy fasoli? Napisz koniecznie!! ;)
robiłam ostatnio ciasteczka na bazie puree z fasoli, i te fasolkę białą z puszki po prostu zgniotłam...chyba też dałam za dużo,bo było za bardzo czuć. No właśnie, taka fasolkeę z puszki trzeba też gotować? ,bo mielić wiele razy to juz na błędzie się nauczyłam-trzeba na pewno...
OdpowiedzUsuńPejt;)
Witam! Fasoli z puszki nie gotujemy. Czułaś smak fasoli bo miałaś ją w kawałkach (choćby były drobne, to jednak kawałki) - to musi być puree.
UsuńPozdrawiam!
Robiłam na święta i to ciacho zrobiło furorę :-) dzięki!
OdpowiedzUsuńjak zrobić to puree z fasoli?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić suszone owoce świeżymi czy raczej niebardzo ? :)
OdpowiedzUsuńniebardzo
Usuńniestety ja miałam pure i też było bardzo czuć fasole :( ale wyglądało rewelacyjne ;)
OdpowiedzUsuńWreszcie się odważyłam i upiekłam. Czerwoną fasolę z puszki potraktowałam blenderem w smaku nie czuć jej zupełnie. W smaku jest rewelacyjne dzięki śliwkom fajnie wilgotne. Dla mnie to takie ciasto które bardziej zyskuje w smaku jak trochę postoi (mnie najbardziej smakowało 3 dnia). Jedyne co trochę mi przeszkadzało to specyficzny zapach - pewnie od fasoli który z czasem na szczęście wietrzeje, ale następnym razem dodam aromat lub cynamon i powinno być już idealnie.
OdpowiedzUsuńO tak, znacznie lepiej jest z aromatem. Cynamon polecam gdy łączymy go z rodzynkami lub jabłkami. Ze śliwkami nie bardzo - bo on dominuje.
UsuńFajnie, że spróbowałaś! ;)\
Pozdrawiam!
dziękuję Aniu za cenne uwagi :)
Usuńpozdrawiam Ewa
zrobiłam i wyszło ekstra. dzieki za przepis. można zobaczyć tutaj. http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2013/01/dietetyczne-ciasto-z-owocami-suszonymi.html
OdpowiedzUsuńCześć, wiem, że to pytanie już się kiedyś gdzieś pojawiło, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi - mianowicie - Czym można by było zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńRossa, zrezygnuj z mleka w proszku i dodaj 2 jajka
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńczyli jak zastepuje mleko w proszku mam dac kolejne 2 jajka?tzn ze razem na ciasto bedzie ich 5?dziekuje za odp jak tylk ouzyskam info lece piec ciacho dla meza:)
witam. Ciasto pycha...robiłam juz kilka razy...tylko,że moje owoce spadają na dno...czy jest jakis sposób,żeby były w całym cieście??:)
OdpowiedzUsuń