Mix di Sapori, czyli mieszanka smaków
Składniki:
- tagliatelle pełnoziarniste
- 50 g. sera gorgonzola
- odrobina oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- pół paczki szpinaku
- plasterek cebuli
- maliny
- czosnek
- orzechy włoskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na makaron. Do gotującej się wody dosypujemy trochę soli, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy makaron.
Szpinak myjemy i odcinamy ogonki. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i wyciśniętym czosnkiem, solimy. Gdy szpinak się trochę podsmaży dokładamy makaron i wszystko razem mieszamy.
Przygotowujemy sos z gorgonzoli - gorgonzolę rozpuszczamy z odrobiną oliwy z oliwek na patelni, podgrzewamy aż do odparowania, następnie dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos z malin - na patelni z odrobiną oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli, a następnie dodajemy odrobinę malin. Wszystko razem podgrzewamy aż zrobi się sos.
Na talerzu wykładamy makaron, polewamy sosem z gorgonzoli, a następnie sosem z malin i przyozdabiamy orzechami włoskimi.
Szpinak myjemy i odcinamy ogonki. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i wyciśniętym czosnkiem, solimy. Gdy szpinak się trochę podsmaży dokładamy makaron i wszystko razem mieszamy.
Przygotowujemy sos z gorgonzoli - gorgonzolę rozpuszczamy z odrobiną oliwy z oliwek na patelni, podgrzewamy aż do odparowania, następnie dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos z malin - na patelni z odrobiną oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli, a następnie dodajemy odrobinę malin. Wszystko razem podgrzewamy aż zrobi się sos.
Na talerzu wykładamy makaron, polewamy sosem z gorgonzoli, a następnie sosem z malin i przyozdabiamy orzechami włoskimi.
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia! w kategorii primi piatti
SMACZNEGO!!!
Makaron tagliatelle to chyba mój ulubiony. :) Z takimi dodatkami - niezawodny sposób na pyszny obiad.
OdpowiedzUsuń