listopada 03, 2011

Chili con carne






Składniki:

1 cebula
0,5 kg mięsa mielonego (jak najchudszego)
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów bez skórek
1 opakowanie przyprawy chili con carne
oliwa z oliwek
sól i pieprz





Przygotowanie:




Kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy mięso mielone, odrobinę soli i pieprzu. Zrumienione mięso posypujemy przyprawą chili con carne, a następnie dodajemy pomidory, fasolę i kukurydzę.








SMACZNEGO!!!

7 komentarzy:

  1. Zrobiłam ostatnio dla całej rodziny. Nie zdążyłam zdjęć zrobić. Cały garnek został pochłonięty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada to danie! Mi chilli con carne kojarzy sie z czyms wyjatkowo balaganiarskim i nieatrakcyjnym wizualnie (choc przepysznym), a tu prosze... Wiesz moze, co wchodzi w sklad tej mieszanki przypraw?

    OdpowiedzUsuń
  3. Do dania użyłam mieszanki chili con carne firmy KOTANYI, w której skład wchodzi: Chili, papryka, kminek, sól, czosnek, oregano, pieprz, pieprz cayenne, ekstrakt papryki, substancja przeciwdziałająca zbrylaniu - amorficzny dwutlenek krzemu.

    Chili jest pyszne i zawsze szybko znika ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi bardzo dobrze, tylko gotowe "przyprawy" to dla mnie total profanacja jedzenia :< trzeba było od razu napisać skład, bez kosmicznej ilości soli i antyzbrylacza

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się z Anonimowym, że powinno się unikać gotowych przypraw, sama unikam bardzo, ale nie zawsze... tutaj odnoszę wrażenie, że Rena chciała nam dać przepis na coś, co można zrobić szybko i tanio! Udało się! Ja w to wchodzę i dziś robię na obiad! :) Uwielbiam chili con carne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a co to za placuszki/naleśniki do tego ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. "dietetycznie":DD czyli pół kilo mięcha niewiadomego pochodzenia + puszka kukurydzy i puszka fasoli, meeega dietetyczne i zdrowe:D i gotowa przyprawa,no slow-food na całego :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger