stycznia 09, 2017

TOSTY BEZ TOSTÓW czyli FIT-śniadanie



Dziś coś takiego, co może w prosty sposób zastąpić Wam klasyczne tosty, które robi się w zgrzewarce, wkładając między kromki szynkę i ser. Na diecie wiadomo brakuje takich przysmaków, dziś pokażę Wam, jak ja to robię :)

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • szczypta soli
  • można dodać ulubione zioła

Przygotowanie

  • Mieszamy wszystkie składniki i na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy masę. Smażymy 5 minut na niewielkim ogniu i gdy już zetnie się również z wierzchu (możemy patelnię przykryć), przewracamy omlet na drugą stronę.


  • Gotowy omlet zdejmujemy z patelni, kroimy na cztery ćwiartki i traktujemy jak kromki tostowego chleba - kładziemy ser, szynkę i wkładamy do zgrzewarki lub do niewielkiego grilla. Ja użyłam takiego niedużego, zamykanego urządzenia z dwiema taflami grillowymi u dołu i u góry.


Gotowe kanapki jem z warzywami i jogurtem, ketchupem lub musztardą :) Nie jest to może w smaku takie jak klasyczne tosty z pieczywa, ale jest zdrowsze i napędzi organizm na dużo dłużej niż pszenny tost. Zachęcam do spróbowania :)

Wszystkich fit wariatów i osoby walczące z oponką na brzuszku zapraszam też do zapoznania się ze sprawdzonymi sposobami walki z oponką TUTAJ :)
Smacznego!
Ania

17 komentarzy:

  1. Jestem dopiero na początku swojej "chudej" drogi. Zostanę tu na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostań koniecznie! Przepisy na tym blogu z pewnością Ci pomogą na każdym etapie: chudnięcia, utrzymania wagi i zmiany nawyków żywieniowych, czyli przejścia w zdrowy styl życia.
      Lata odchudzania i doświadczeń z dietami przyniosły mi stabilną wagę i chętnie dzielę się sposobami na utrzymanie wagi - moja jest niższa niż przed pierwszą ciążą i stabilna od 6-7 lat.
      Służę pomocą i pozdrawiam!

      Usuń
  2. O płatkach jaglanych słyszy się coraz częściej. I dobrze! Zawierają dużo potrzebnych składników mineralnych. Kwas krzemowy, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, lecytyna, witamina E, witaminy z grupy B. Całe bogactwo, które idealnie uzupełni jadłospis w niezbędne składniki! Ekstra przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, warto może poświęcić tym płatkom oddzielny post, ponieważ to lepsza alternatywa do płatków owsianych. Dzięki!

      Usuń
  3. Super! zapisane do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam płatki jaglane. Idealnie sprawdzają się po treningu. Osobiście stosuję dietę biegacza, dlatego ważne jest dla mnie, aby było fit i zdrowo. Płatki jaglane, jak już zauważyliście dostarczają niezbędnych w każdej diecie witamin i minerałów, dlatego sam je często stosuję, jako urozmaicenie posiłków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja, wygląda super, lekko, smacznie i chrupiąco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę jeśc pieczywa, więc z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. do smażenia używacie oleju kokosowego zimno tłoczonego, czy rafinowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się nierafinowanego, ale jeśli akurat nie mam to używam również rafinowanego.

      Usuń
  8. Płatki jaglane leżą w szafce i czekają na zbawienie bo na opakowaniu nie ma nawet przepisu jak je przygotowywać/ugotować... Dzięki za pomysł, wypróbuję wieczorem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki jaglane są fajne też do deserów - możesz zalać je słodkim mlekiem (np. roślinnym z dodatkiem ksylitolu lub miodu) i odstawić na godzinkę. Potem przekładać słodką masę z owocami i np galaretką lub twarogiem :)

      Usuń
  9. Rewelacja, wygląda super, lekko, smacznie i chrupiąco :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger