Postanowiłam sprawdzić czy jest lepszy niż tradycyjny garnek i łyżka. Nie zawiodłam się i kolejny raz wystawiam piątkę dla tego sprzęciku :) Mam już plan na kolejny test, ale to dopiero za tydzień. Dziś zapraszam na pyszne śniadanie :)
Bez przywierania, bez mieszania w trakcie, wszystko pięknie uduszone i mięciutkie, a to w 5 minut! 5 minut przygotowania i 20 minut w zamkniętym pudle - tak uroczo nazwałam mojego multicookera. Zaczynam się do niego przyzwyczajać :)
RYŻ Z JABŁKAMI
Składniki na więcej niż 4 porcje śniadaniowe
- 200g ryżu
- 3 a nawet 4 spore, słodkie jabłka np.champion
- 200ml wody (jeśli nie ma przeciwwskazań można użyć mleka)
- Łyżka karobu
- Łyżka esencji waniliowej
- Cynamon
Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy wprost do misy multicookera w kawałkach. Ja pokroiłam drobno, bo to miało być śniadanie dla moich dzieci - w tym rocznego synka.
Ryż płuczemy i dorzucamy do michy. Mieszamy z resztą składników prócz cynamonu. Nastawiamy na "OATMEAL" na 20 minut i zamykamy wieko.
W tym czasie szykujemy starsze dziecko do przedszkola a młodszemu zmieniamy pieluchę. Po 20 minutach do miseczek przekładamy dwie porcje ryżu, posypujemy cynamonem i wystawiamy za okno :) Po kolejnych 3 minutach dzieci już mogą jeść smaczne śniadanko :)
Przyznam, że akurat w przypadku tego przepisu multicooker sprawdził się świetnie - nie musiałam pilnować, mieszać, dolewać wody w trakcie gotowania. Analogicznie przygotowuje się w nim kaszę jaglaną czy perłową oraz każdą inną kaszę, czy to na słodko, czy z warzywami. To bardzo wygodne.
Pozdrawiamy!
Super śniadanko! Aż zatęskoniłam za dzieciństwem chyba sobie zrobie;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryż z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńNie znam tego urządzenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Też uwielbiam ryż z jabłkami choć dzieckiem już nie jestem
OdpowiedzUsuń