Składniki
Przygotowanie
Olej sezamowy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu prażymy na nim pestki słonecznika. Kapustę kroimy i w proporcji 1:1 z ilością koperku wrzucamy do miski. Oliwę mieszamy z wodą, kurkumą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny tworząc sos winegret - wylewamy na kapustę i mieszamy. Na gorącą wodę wrzucamy jajka i gotujemy na miękko. Ja gotowałam 4 i pół minuty.
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 jajka
- Garść pestek słonecznika
- Pęczek koperku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki wody z butelki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Olej sezamowy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu prażymy na nim pestki słonecznika. Kapustę kroimy i w proporcji 1:1 z ilością koperku wrzucamy do miski. Oliwę mieszamy z wodą, kurkumą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny tworząc sos winegret - wylewamy na kapustę i mieszamy. Na gorącą wodę wrzucamy jajka i gotujemy na miękko. Ja gotowałam 4 i pół minuty.
Teraz wykładamy wszystko na półmisek - kapusta, jajka (obrane!) no i posypujemy pestkami. Ta sałatka jest bardzo smaczna - lekka i orzeźwiająca. Jajko jest mięciutkie a żółtko świetnie komponuje się ze smakiem uprażonego słonecznika. Polecam taką pekinkę z jajkiem aby ciut urozmaicić sobie codzienność na diecie :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
wyglada i smakuje oblednie ;)
OdpowiedzUsuń