kwietnia 23, 2012

nasza codzienność z PEKINKĄ I JAJKIEM...

Składniki

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 jajka
  • Garść pestek słonecznika
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki wody z butelki
  • sól, pieprz







Przygotowanie


Olej sezamowy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu prażymy na nim pestki słonecznika. Kapustę kroimy i w proporcji 1:1 z ilością koperku wrzucamy do miski. Oliwę mieszamy z wodą, kurkumą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny tworząc sos winegret - wylewamy na kapustę i mieszamy. Na gorącą wodę wrzucamy jajka i gotujemy na miękko. Ja gotowałam 4 i pół minuty. 




Teraz wykładamy wszystko na półmisek - kapusta, jajka (obrane!) no i posypujemy pestkami. Ta sałatka jest bardzo smaczna - lekka i orzeźwiająca. Jajko jest mięciutkie a żółtko świetnie komponuje się ze smakiem uprażonego słonecznika. Polecam taką pekinkę z jajkiem aby ciut urozmaicić sobie codzienność na diecie :)



SMACZNEGO SIOSTRY!

1 komentarz:

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger