Składniki
- 1 batat
- 1 seler
- 2 jajka
- przyprawić według upodobań, ja użyłam:
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki soli czosnkowej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego
Przygotowanie
Batata ścieramy na tarce na grubych oczkach. Selera ścieramy na małych oczkach. Do warzyw dodajemy resztę składników, mieszamy i łyżką nakładamy na papier do pieczenia. Formujemy placki - lepsze moim zdaniem były takie małe niż te duże. Pieczemy 20 minut na 180 stopni. GOTOWE.
Placki są smaczne - warzywne, lekko chrupiące. Myślę, że fajnie byłoby dodać do nich sos czosnkowy ja niestety miałam wczoraj tylko musztardę a pośpiech i głód nie pozwoliły plackom zaczekać na przygotowanie sosu...
SMACZNEGO SIOSTRY!
mmm wygląda super smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo miło! Dzięki :)
Usuńale szybkie, ale fajne!!!
OdpowiedzUsuńAle Babka - potrafi prawić komplementy! ;)
Usuńw Olsztynie nie mam kupić gdzie zakupić batatów - czym je lepiej zastapić: ziemniakiem czy marchewką??
OdpowiedzUsuńObawiam się, że marchewka może się nie upiec do miękkości, chyba, że zatrzesz na drobnych oczkach - wtedy zastąp marchewką. W smaku również pozostaną bardzo podobne. Z ziemniakiem to już będą inne placki - i w smaku i w "dietetyczności" :)
Usuńwitam
Usuńa może cukinia ???
Wygladaja rewelacyjnie! Faktycznie fajnie by sie komponowaly z jakims jogurtowym dipem;-)
OdpowiedzUsuńRacja Kachna, choć bez sosu też dały radę :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwygladaja bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńpodwójnie dziękuję :)!
Usuńa ja dzisiaj podobne wlasnie jadlam ale z patelni ^^
OdpowiedzUsuńa jakie dokładnie? I z patelni beztłuszczowej?...muszę koniecznie taką mieć!
UsuńBardzo podobne placki pieczone robiła, pycha!
OdpowiedzUsuńFajnie. Dzięki, że do nas wpadasz - ja też podglądam ;)
Usuńaaaaa kocham bataty a to będzie nieziemskie pewnie!!!
OdpowiedzUsuńjesteście wielkie, jak zawsze zresztą:)
Stula, pomocy - pisałam do Ciebie już dwa razy - na fb i na maila, którego wzięłam z blogerowego profilu. Dostałaś jakąś?
Usuńno i jak zawsze obrosłam w piórka po Twoim komentarzu! :):)
UsuńZrobiłam, jajko zastąpiłam kaszą manną i wodą. Jeśli odpowiednio się przyprawi (u mnie były ostre!), są bardzo smaczne.
UsuńUsmażyłam na patelni posmarowanej olejem. Są bardzo dobre, sycące i smaczne. Polecam
OdpowiedzUsuń