Składniki
1/2 kg zielonych ogórków (z racji pory roku wzięłam dwa długie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu ryżowego
5 łyżeczek wasabi w proszku lub 2 łyżeczki gotowej pasty wasabi
Przygotowanie
Ogórki obieramy, kroimy na pół i łyżeczką usuwamy środek z pestkami a następnie trzemy na tarce z grubymi oczkami. Cebulę i czosnek szatkujemy. Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki a przed podaniem wstawiamy relish na chwilę do lodówki.
1/2 kg zielonych ogórków (z racji pory roku wzięłam dwa długie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu ryżowego
5 łyżeczek wasabi w proszku lub 2 łyżeczki gotowej pasty wasabi
Przygotowanie
Ogórki obieramy, kroimy na pół i łyżeczką usuwamy środek z pestkami a następnie trzemy na tarce z grubymi oczkami. Cebulę i czosnek szatkujemy. Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki a przed podaniem wstawiamy relish na chwilę do lodówki.
Ten sos już wiele razy pojawiał się w internecie jako dodatek do mięs i ryb. Chciałabym go zareklamować teraz dodatkowo jako świetny "wzmacniacz" zimowy. Taka japońska wersja mizerii każdemu wyjdzie na zdrowie, bo jak wiadomo to zdrowy naród ;)
Myślę, że można też pokusić się o starcie ogórków na małych oczkach (niewiele z nich zostanie) i dodanie jogurtu aby utworzyć z tego kremowy sos...ale to już innym razem.
Myślę, że można też pokusić się o starcie ogórków na małych oczkach (niewiele z nich zostanie) i dodanie jogurtu aby utworzyć z tego kremowy sos...ale to już innym razem.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Bardzo fajna propozycja sałatki obiadowej, ale zdecydowanie wolałabym ogórki w plasterkach:)
OdpowiedzUsuń