maja 29, 2013

Odchudzanie na co dzień i od święta


Idealne ciasto kruche z żytniej mąki i bez dodatku tłuszczu? TAK! W końcu mi się to udało :) Jest pyszne, miękkie, kruche, słodkie i o wiele lżejsze niż tradycyjne, robione z białej mąki z dodatkiwm margaryny i cukru. Ciasto posłodziłam ksylitolem, który nadał mu cudnej słodyczy. Jedyny tłuszcz w tym cieście to trzy żółtka. Jak to możliwe? Sprawdźcie to sami - zapraszam na tartę.


CZEKOLADOWA TARTA BUDYNIOWA LIGHT
Składniki
ciasto

  • 200g mąki żytniej typ 2000
  • 60g ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80ml soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy


Budyń

  • 640ml wody
  • 3 saszetki czekoladowego koktajlu DietaLight
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5ml stewii w płynie - opcjonalnie, dla tych co lubią bardzo słodkie desery


Cała tarta ma około 1300 kalorii, licząc już z koktajlami DietaLight.
To wychodzi około 170 kalorii na kawałek tarty, przy podzieleniu jej na 8.
Poniższa tabela nie uwzględnia koktajli DietaLight.



Przygotowanie

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, ksylitolem i żółtkami. Następnie dolewamy sok i gnieciemy ręką kulkę, która się nieco klei. Wyklejamy niż foremkę sylikonową o średnicy 20cm. Pieczemy ciasto przez 25 minut na 180 stopni. Nie robiłam w nim dziurek widelcem. Studziłam w uchylonym piekarniku przez 20 minut po wyłączeniu.



Ciepłą wodę wlewamy do garnuszka i mieszamy w niej saszetki czekoladowego koktajlu. Dodajemy cynamon, opcjonalnie stewię. Gdy koktajl jest rozmieszany dosypujemy po wierzchu mąkę i zaczynamy podgrzewać. Po wsypaniu całej mąki, gdy masa zaczyna gęstnieć i niemal bulgotać, wyłączamy gaz i czekamy dwie minutki aż opadnie największy żar. Następnie przekładamy budyń do ciasta, studzimy i wstawiamy do lodówki. U mnie ciasto stało całą noc, ale myślę, że 3 godziny wystarczą do idealnego stężenia.



Pomysł na dzienne menu z DietaLight
Śniadanie lekka jajecznica na mleku z pomidorami
II Śniadanie Koktajl DietaLight
Obiad Makaron z cukinią
Podwieczorek Baton DietaLight (Premium - mój ulubiony)
Kolacja Ryba z warzywami

Jeśli zasmakował Wam czekoladowy koktajl DietaLight, to na pewno ten deser Was zaspokoi. Mąka ryżowa nie zmienia jego smaku a cynamon podkręca czekoladową nutę. Wraz z pomarańczami zrobił mi się w kuchni świąteczny nastrój :)


Zapraszam do brania udziału w konkursie i życzę smacznego!

POZDRAWIAM SIOSTARY!

18 komentarzy:

  1. o rety!!! Super :) Wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm smacznie bardzo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysl jak ktos jest lub byl na tej diecie i mu to cos zostalo :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej:) Myślisz że mogłabym zamiast tego koktajlu użyć po prostu ciemne kakao i ew. dodać więcej mąki i stevii?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie musisz kombinować, zrób po prostu budyń. Jeśli musisz kombinować to kakao zagęszczone mąką będzie git. :) Słodzone stewią, oczywiście ;)

      Usuń
  5. świetny pomysł na dietetyczne słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o, ciekawy pomysł, a ta masa na cieście wygląda bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem przeciwniczką tego typu wypieków ze względu na dodatek koktajlu, ale muszę przyznać, że wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ania, jestem pod wrażeniem, że coś takiego powstało z DL :) Mistwo dietetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie dietetyczne słodkości trochę przerażają, ale ta tarta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, i pewnie tak smakuje ;)
    Muszę dorwać jakiś zamiennik cukru i też będę piec słodkości ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Można użyć fruktozy lub stewii do ciasta? Jak tak co jest lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj stewię jesli ją lubisz - 10ml tej w płynie bezbarwnym.
      Fruktoza nie jest dietetyczna, za to odpowiednia dla cukrzyków.

      Usuń
  12. Dzięki;). A można użyć tej w proszku. Tylko taką mam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewia w proszku często mi podczas pieczenia gorzkniała. Ponoć to kwestia zawartości stewiozydu, niemniej miałam jej tyle samo co w płynie a płyn nie powodował, że ciasto gorzkniało. Z czystym sumieniem nie polecę więc Ci tej w proszku.

      Usuń
  13. Ten wpis to prawdziwa skarbnica wiedzy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger