Dietetycznie Siostro!

22.05.2013

Jeśli szybkość przygotowania potrawy jest ważna, to ten przepis jest dla Ciebie



Świetnie wiecie, że jestem fanką cukinii - to chyba moje ulubione warzywo! Można ją nadziewać i piec. Można ją dusić w kawałkach w warzywnym gulaszu lub w leczo. Można grillować plastry i kłaść na kanapkę. Można podsmażać, kroić do sałatki na surowo, przekąszać i najadać się do syta. Gdyby tylko jej cena zechciała kiedyś cieszyć mnie równie bardzo jak jej widok :P
Niemniej dość często po nią sięgam, bo to również proste i szybkie w przygotowaniu warzywo. Dziś kupiłam kilogram i powstała z tego tarta (niebawem na blogu) oraz makaron z cukinią w bazylii i migdałach, na który Was zapraszam.

MAKARON ŻYTNI z CUKINIĄ w BAZYLII
Składniki
na 2 porcje

  • Duża cukinia 400g
  • Pół garści migdałów krojonych
  • Dwie garście liści świeżej bazylii
  • Makaron żytni


Przygotowanie

Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki i dusimy na niewielkiej ilości wody, którą możemy po troszku dolewać w miarę jak wyparowuje z patelni. Gdy cukinia jest już gotowa dodajemy poszatkowaną bazylię i migdały. Wszystko podlewamy niewielką ilością wody (na samo dno) i dusimy do odparowania płynu. Na ugotowany al dente makaron kładziemy cukinię. 




To mega ekspresowe, aromatyczne i pyszne danie. Jest świeże, zdrowe i lekkie. Podałam do niego jogurt, w którym wymieszałam łyżeczkę bazyliowego pesto. Bardzo fajna propozycja na lunch lub kolację :)

A tu kilka innych szybkich propozycji z cukinii:

Cukinia z mięsem

Cukinia z suszoną cebulą

Gulasz z cukinii

Faszerowana cukinia

SMACZNEGO SIOSTRY!

11 komentarzy:

  1. O, jak to pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię cukinię, także pjooona!

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie białko w tym posiłku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie białko? chociażby w migdałach i makaronie (i wcale jakoś mało go nie ma). Migdały to ok. 20g białka/ 100g produktu. Makaron żytni natomiast: ok. 8-10g białka na 100g produktu

      Usuń
  4. super pomysł zdecydowanie też sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie i tak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgłaszam się! I może kiedyś w końcu zrobię taki cukiniowy makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. cukinia? moje też ulubione :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjnie wygląda :) też uwielbiam cukinię i czekam na tę z własnego ogródka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. polecam wersje z czosnkiem i orzeszkami piniowymi, tez pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  10. genialne to musi być!!! mam już przepis w ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń