Składniki
na 15 porcji
- 4 jajka
- 900g barukselki
- 400g pieczarek
- 2 cebule czerwone
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz ziołowy, czosnek, sól
Przygotowanie
Brukselki obieramy z pierwszych listków i gotujemy do miękkości. Poszatkowaną cebulę podsmażamy na oliwie z solą, gdy się zaczyna rumienić dorzucamy obrane i pokrojone pieczarki. Posypujemy solą, wciskamy ząbek czosnku. Brukselkę odcedzamy i studzimy a następnie wyciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy ją razem z pieczarkami. Farsz smakujemy i doprawiamy według gustu.
Ciasto rolady przygotowujemy tak samo jak w innych przepisach, np. TUTAJ lub TUTAJ.
Na świeżo zdjęte z papieru do pieczenia ciasto, nakładamy farsz i z pomocą folii aluminiowej zawijamy roladę. Wstawiamy ją na kilka godzin do lodówki.
Wspaniała wegetariańska propozycja. Pieczarki świetnie pasują do brukselki bo przełamują jej smak. Roladę podawałam z sosem czosnkowym STĄD. 3 plastry z powodzeniem wystarczają na obiad. Świetna na ciepło i na zimno.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Czy można brukselkę wymienić na jakieś inne warzywo?
OdpowiedzUsuńwkradła się wam barukselka ;)
OdpowiedzUsuńCześć Ania,
OdpowiedzUsuńPowiedz mi czym mozna zastapic stewie ?
Czy mogę kupic słodzik i rozpuszczać w wodzie?
Patrzałam na internecie i stewia jest bardzo droga :(
Karolina napisz na priv to pogadamy.
UsuńPoza tym pięknie Ci idzie - waga leci w dół - tak trzymać!
Odezwij się - pogadamy ;)
Aniu,napisałam do Ciebie maila ;)
UsuńA co do wagi to leci znów po poł rocznej przerwie.
Mam nadzieje ze do wakacji uda się dobić do 60 :(
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)
Ciekawa propozycja no i świetna na zapracowany tydzień ;)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda... Ale ... Nienawidzę brukselek.
OdpowiedzUsuńW związku z Waszymi apelami dotyczącymi brukselki, deklaruję w tym miejscu popełnić roladę warzywną bez niej. Na blogu w przyszłym tygodniu. Happy?? :)))
OdpowiedzUsuńKochane! Kalafior kosztuje 10pln i jest wielkości dużej pomarańczy! Brokuły to samo! Roladę z warzywami przesuwam na sezon letni
Usuńfajny pomysł na obiad dla zapracowanych:)
OdpowiedzUsuńmimo, że brukselka to nie moja bajka, to danie wygląda obłędnie:) może w takim wydaniu by mi posmakowało:D
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wlaśnie się chłodzi, tylko, niech to, zapomniałam dodać czosnku...
OdpowiedzUsuńBrukselka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńa ja znowu nie trawie grzybów... może jakaś propozycja, czym je zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńpomiń
Usuń