Dietetycznie Siostro!

02.01.2013

ODCHUDZONE włoskie kremowe PLACKI - a TY TAK POTRAFISZ?!




Składniki
na 8 placków

  • 3 łyżki mąki żytniej typ 2000
  • Jajko od kurki zielononóżki
  • 2 łyżki mleka zsiadłego
  • 2 łyżki miodu

Masa serowa

  • 50g chudego sera białego
  • Łyżka mleka zsiadłego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Kilka kropel zapachu waniliowego do ciast lub wanilii w innej formie
  • Kilka kropel stewii
  • Garstka rodzynek



Placki smażyłam na patelni marki Ballarini z linii Firenze. 
Pełny opis produktu znajdziecie TUTAJ a warto do niego zajrzeć choćby dlatego, że od dziś będzie można taką patelnię wygrać na tym blogu. Patelnia jako narzędzie do smażenia bez tłuszczu sprawdziła się idealnie. Polecam ją bez zawahania! Robiłam już na niej kilka rodzajów placków, omleta i naleśniki. Wszystko wychodzi idealnie, nic nie przywiera ani się nie przypala a powłoka patelni łatwo się czyści. Jestem w niej bardzo zadowolona. Tym bardziej cieszę się, że sklep NPC Store - oficjalny dystrybutor patelni marki Ballarini na Polskę zaproponował mi współpracę oraz odda jedną patelnię w Wasze ręce :)


Przygotowanie

Ser przecieramy przez sito. Dodajemy do niego resztę dodatków i mieszamy na gładką masę. Dorzucamy rodzynki. 
Mąkę łączymy z jajkiem, mlekiem i miodem a następnie do tego dodajemy masę serową. Mieszamy na jednolitą masę. Konsystencja taka jak na racuchy. 
Patelnię stawiamy na ogień i czekamy aż THERM POINT zmieni barwę na czerwoną. 
Placki kładziemy i zmniejszamy ogień na średni. Smażymy po około 7 minut z każdej strony. 




Placki podałam polane syropem z agawy i z pokrojonymi słodkimi daktylami. Jest to wersja light tradycyjnych, kremowych włoskich placków ze śmietanką. Mam nadzieję, że się Wam spodoba - Nuśka była w niebie, bo dla nas placki to idealne śniadanie!  Natalka zjadła 2 na ciepło a potem opędzoliła 3 na zimno...nie ma to jak placuchy na zimno :)


A! Zapomniałabym o konkursie :))

Otóż zapraszam do zabawy-konkursu, w którym do wygrania jest ta właśnie patelnia marki Ballarini. Aby ją zgarnąć należy wybrać sobie przepis na włoską potrawę, wypisać w komentarzu składniki tego przepisu (z dokładną ilością), a następnie wypisać składniki jakie użylibyście chcąc ten przepis odchudzić. Możecie podać również ilość jakiej użylibyście do przyrządzenia potrawy - zakładam jednak, że te ilości byłyby umowne ;)





Proszę więc o wymienienie składników dwóch przepisów - oryginalnego i odchudzonego. Żadnych poezji, uzasadnień czy opisu przygotowania być nie musi (ale ja chętnie poczytam) - TYLKO SKŁADNIKI. Do tego koniecznie e-mail. Jedna osoba - jedno zgłoszenie.


Włoskie kremowe placki w skrócie:
mąka
cukier
maślanka
śmietanka 30%
masło
jajka
wanilia


Dodatkowo zapraszam do polubienia fan page Włoski przepis na życie.
Zakładam, że moimi fanami już jesteście ;) Odpowiedź konkursową można również umieszczać na moim fan page TUTAJ. Wszystkie odpowiedzi zbiorę, przeczytam i wybiorę moim zdaniem najbardziej interesujący pomysł na odchudzenie potrawy. Bawimy się do soboty 12stego stycznia włącznie. Wyniki podam 13stego stycznia.

TO KTO ZGARNIE PATELNIĘ???


POWODZENIA SIOSTRY!

26 komentarzy:

  1. a jedna osoba moze podac tylko jeden pomysl? czy mozna wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, tak. Jedna osoba - jedno zgłoszenie, bo boję się, że utonę :)))

      Usuń
    2. haha no mogłby byc problem, bo ja sama juz chcialam wyslac ładnych pare ;p

      a tak musze poglowkowac ktory wybrac ;)
      i dzieki za kolejny super konkurs ;D

      Usuń
  2. no i jak tu odchudzić moją sycylijską caponatę? nie da się:)
    muszę wymyślić coś innego:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Viola, do dzieła! :D

      Usuń
    2. myślę....
      w kuchni włoskiej pełno warzyw, mąkę wystarczy podać z pp, zamiast śmietany - jogo, hm... ale wymyślę coś na pewno! :)

      Usuń
  3. Twoj blog to chyba moja nowa biblia:) od Nowego Roku odchudzam sie ja i moj luby, ktory musi zrzucic aż 30kg tak 30;/ takze zaczytuje sie u Ciebie i sama probuje, bo zapuscilismy sie oboje do rozmiarów ja L a luby XXXL. Takze ide dalej Cie czytac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierzcie i jedzcie z bloga kochani - ja też na diecie od Nowego Roku ;)
      Trzymam kciuki - dawaj znać jak leci ;)

      Usuń
  4. Świetne placuszki, widzę cudowne zmiany na blogu, ślicznie tu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo jakie zgrabne te placuszki. Bardzo apetyczne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. 1 opakowanie makaronu Cannelloni (tego nie da się raczej zastąpić, chyba że ktoś znajdzie pełnoziarniste)
    1/2 kg mięsa mielonego (może być z fileta drobiowego)
    1 duża cebula
    250 ml pomidorów w puszcze
    3-4 łyżki śmietany słodkiej 12% bądź 18% (zastąpić jogurtem naturalnym)
    odrobina leju (zastąpić oliwą z oliwek)
    ser żółty (do starcia i posypania – najlepszy parmezan jednak gouda lub radamer sprawdzają się znakomicie) - (zastąpić żółtym serem chudym)


    Mój email: nur2@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie. Cannelloni faktycznie nie bardzo można zastąpić, ale reszta jak najbardziej w porządku.
      :)

      Usuń
  7. Dla mnie kulinarną rozkoszą włoską jest Calzone:)) Nigdy cwześniej nie pomyślałabym, że można stworzyć calzone bez mąki, a jednak! :)
    Przepis na ciasto:
    Składniki na ciasto (4 sztuki calzone):
    450 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    16 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy
    1 szkl ciepłego mleka

    Składniki na ciasto odchudzone:
    30 dkg kaszy manny
    2 opakowania suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 szkl ciepłej wody

    Składniki na nadzienie:
    4 łyżki oleju(zatepujemy oliwą z oliwek )
    4 czerwone cebule, 2 papryki
    1 cukinia, 2 ząbki czosnku
    20 dag pieczarek
    sól, pieprz, oregano ( najlepiej świeże zioła! )
    20 dag cheddara(zastępujemy mozarella lub inny żółty light;) )
    mięso ( oczywiście wybieramy chudego kurczaka zamiast smażonego na tłuszczu mielonego)

    I do tego nieodłącznie sos czosnkowy:
    Majonez i śmietanę zastepujemy jogurtem naturalnym, dodajemy duuuuzo czosnku, majeranek, pieprz.
    Smacznego Siostry! :)

    Karolina
    caroline60@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  8. La Gran Lasagna - przepis oryginalny (w nawiasach dietetyczne modyfikacje :-) )
    Sos pomidorowy
    125ml oleju (po co? można podsmażyć cebulę bez tego ;-) )
    2 posiekane średnie cebule (zostają!)
    4 x 400g puszki pomidorów (też zostają! Szukamy takich bez soli i cukru, w sezonie - świeże!)
    pieprz, bazylia (świeżutkie, świeżo zmielone albo świeżo zerwane!)
    Pulpety
    250g wołowiny (chude mięso z piersi kurczaka)
    250g mielonej wieprzowiny (zblendowana - nie zmielona - czerwona fasola)
    4 ząbki czosnku (zostają!)
    3 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego, aromatycznego!)
    1 ubite jajko (białko - chyba, że ktoś się bardzo upiera)
    olej (też zbędny)
    trochę mąki (otręby albo pełnoziarnista)
    Na lasagne
    500g płatów makaronu (płaty cukinii świetnie się sprawdzają :-) )
    200g parmesanu (ciągnący się ser? Mozarella light!)
    4 ugotowane na twardo jajka (zbędne, i tak ich nie czuć ;-) )
    200g sera ricotta (zblendowana ugotowana zielona soczewica świetnie się zapieka :-) )
    4 kulki mozarelli (Mozarella light!)
    Jeśli chciałoby się dodać duuużo smaku przy małej ilości kalorii, można użyć mieszanki serów: twaród 0% w dużej ilości + kawałeczek (30-50g) gorgonzoli - daje to mocno serowy efekt zapachowy, a wciąż ma mniej kalorii niż 600g sera!

    Smacznego i pozdrawiam :-)
    Magda
    mkmozgawa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizza

    Ciasto: (na 3 małe pizze):

    • 1 torebeczka suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych
    • 300 ml letniej wody
    • 1 łyżeczka cukru (użyć trzcinowego lub brązowego)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (wystarczy jedna)
    • 500 g mąki pszennej (200 g pełnoziarnistej pszennej, 50 g pszennej, 200 g orkiszowej jasnej, + otręby)
    • 1 łyżeczka soli

    Dodatki:

    • Sos pomidorowy: 1 szklanka koncentratu pomidorowego (świeże zblendowane pomidory)
    , 2 łyżeczki suszonego oregano(najlepiej świeży, drobno posiekany), 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

    • 2 kulki mozzarelli, każda po 125 g, porwane na kawałki(można wgl zrezygnowac z sera, dodać np kiełki brokuła, lub użyć mozzarelli light)
    • 250 g małych pomidorków z gałązki, pokrojonych na połówki
    • 1/2 cukinii pokrojonej na cieniutkie plasterki (obieraczką do warzyw)
    • 18 plasterków salami lub 9 plasterków szynki parmeńskiej (chude mięso z piersi kurczaka. Można też zamiast mięsa dodać kukurydzę lub inne warzywo)
    • świeży tymianek
    • papryka w proszku (lekko pikantna lub słodka)
    • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (wystarczą 3)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cannelloni z sosem bolońskim
    zapiekane pod sosem beszamelowym

    • RURKI cannellon
    • sos boloński z poniższego przepisu
    • sos beszamelowy z poniższego przepisu

    Sos boloński:

    • 3 łyżki oliwy extra vergine
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 marchewka
    • 150 g pancetty lub boczku (np. krojonego w paski, lekko wędzonego)
    • 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
    • 1 szklanka białego wina
    • 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
    • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
    • 1 puszka (400 g) pomidorów pelati lub passaty pomidorowej
    • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)

    Sos beszamelowy:

    • 30 g masła
    • 2 łyżki mąki
    • 300 ml mleka
    • sól morska
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1/2 szklanki tartego parmezanu

    WERSJA LIGHT
    muszle razowe, żytnie

    sos boloński-farsz mięsny:
    -łyżki oliwy extra vergin
    -cebula
    -czosnek
    -seler
    -2 marchewki
    -zmielona pierś z kurczaka (bez skóry)
    -2 plasterki wędliny z indyka
    -1 szklanka- bulion warzywny(ugotować pietruszkę,por,marchew,ziele -angielskie, liśc laurowy,cebula)
    -2 łyżki białego wina wytrawnego
    -pasta pomidorowa (pomidory+czosnek+cebula+papryka+kropla stewi+pieprz+gorczyca- gotować, przetrzeć przez sito + dodać łyżkę serka twarogowego light)
    -oregano, zioła prowansalskie

    sos beszamelowy:
    1/4 litra mleka sojowego(Alpro Soya- light)
    - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Muszelki napełnić farszem mięsnym, polać sosem beszamelowym i piec w piekarniku , w naczyniu żaroodpornym.
    Upieczone muszelki posypać świeżą bazylią

    e-mail: aga-144@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki serowe z sosem czosnkowym:
    250 g serka mascarpone
    100 g mozzarelli
    2 jajka
    2 szklanki mąki (340g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    Szczypta soli

    sos:

    5 łyżek majonezu
    3 ząbki czosnku


    Odchudzone bułeczki serowe

    250 g serka naturalnego odtłuszczonego
    100 g mozzarelli
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki żytniej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    Szczypta soli

    sos:
    100g naturalnego serka odtłuszczonego
    1 łyżka majonezu
    3 ząbki czosnku


    Twins.ala@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Panettone - włoska babka drożdżowa :)

    SKŁADNIKI:
    * 0,5 kg mąki
    * jaja - 4 całe + 3 żółtka
    * cukier - 160g
    * masło - 160g
    * mleko - 60 ml
    * 1 łyżeczka miodu
    * kandyzowane pomarańcze - 40 g
    * kandyzowane cytryny - 40g
    * rodzynki - 120g
    * drożdże - 12g
    * 1 laska wanilii
    * sól - 5g

    MOJA "ODCHUDZONA" WERSJA:
    * 0,5 mąki pełnoziarnistej (polecam Lubella)
    * 2 całe jajka i 1 ubite białko
    * 80 g słodzika w porszku (bądź około 15-20 pastylek słodzika)
    * 1 szklanka maślanki bądź jogurtu naturalnego
    * 60 ml mleka
    * 1 łyżeczka miodu
    * skórka otarta z pomarańczy
    * skórka otarta z pół cytryny
    * rodzynki 50 g + 50 g pokrudzonych orzechów włoskich
    * drożdże 12 g
    * sól 2 g

    KREM Z SERKA MASCARPONE:
    * 250g serka mascorpone
    * 500ml śmietanka kremowa
    * 1 łyżka cukru pudru
    * 1 żółtko
    * 4 łyżki cukru

    WERSJA LIGHT:
    * 150 g LEKKIEGO serka mascarpone
    * 100 g homogenizowanego serka naturalnego ligt
    * 150 g mleka zagęszczonego niesłodzonego light ( polecam z Gostynia)
    * 6-8 rozkruszonych pastylek słodzika

    mmonia164@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Pizza(wersja tradycyjna)
    ciasto
    3 szklanki mąki pszennej
    5 dkg drożdży
    łyżeczka soli
    szklanka wody

    Składniki zagnieśc,uformować 2 okrągłe pizze

    dodatki
    przecier pomidorowy+ ketchup+przyprawy
    20 dkg pieczarek
    kukurydza z puszki
    salami lub szynka
    ser mozzarella

    nałożyć przygotowane składniki.
    Piec 30 minut w 200 stopniach(a rano nie dopiąć sie w spodnie ;)



    wersja light(równie smaczna)

    6 łyżek mieszanki otrąb(pszenne i owsiane)
    1/2 torebeczki drożdży instant
    2 łyżki skrobi kukurdzianej
    2 łyżki mleka
    jajko

    Składniki dobrze ze sobą połączyć.Zwilżonymi rękoma na papierze do pieczenia wyłożyć ciasto i uformować placek.wstawić na 10 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni



    dodatki
    świeży pomidor obrany ze skórki
    serek wiejski(odlać śmietanke)
    jajko na twardo
    tuńczyk w sosie własnym(lub szynka drobiowa)
    cebulka
    4 duże pieczarki

    na podpieczony placek wyłożyc poikrojone pomidory,posiekaną cebulkę,cienko pokrojone obrane pieczarki,tuńczyk odcedzony z wody i jajko pokrojone w kostkę.
    Na to wyłożyć odcedzony serek wiejski
    Piec w 180 stopniach około 20 minut.
    Podawac z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego( więcej przepisów na odchudzone dania na moim blogu,zapraszam:)

    oluska86@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Tort tiramisu (oryginalny przepis z niezawodne mojewypieki.com
    Składniki na biszkopt:

    4 jajka
    130 g drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki pszennej
    33 g mąki ziemniaczanej

    Do nasączenia blatów:
    160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
    80 ml likieru kawowego

    Składniki na masę:
    750 g serka mascarpone
    150 ml śmietany kremówki
    100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią*

    Moja wersja
    Biszkopt:
    2 puszki fasoli konserwowej białej
    4 jajka
    180g jogurtu naturalnego
    1-2 łyzki stewii

    Do nasączenia
    160ml mocnej kawy
    1 łyżka likieru kawowego
    aromat kawowy

    Masa:
    1kg odtłuszczonego serka homogenizowanego naturalnego (np. MenuB mlekovity)
    1,5 łyżki żelatyny
    2 łyżki stewii

    do dekoracji odtłuszczone kakao lub/i jeden rządek czekolady gorzkiej 70% startej na tarce.


    iza_sc@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uuups zapomniałam o proszku do pieczenia do "biszkoptu" w mojej wersji ;p ak około 1 łyżki.

      Usuń
  15. Panna cotta z czekoladą i gruszkami (z kwestiasmaku.com) – wersja odchudzona podana w nawiasach;)

    Panna cotta
    • 1 pełna łyżeczka żelatyny
    • 200 ml pełnego mleka 3,2% (mleko chude, ale ze względu na vit. rozpuszczalne w tłuszczach nie używam 0%)
    • 200 ml śmietanki kremowej 36% (zastąpić jogurtem greckim/bałkańskim, może być Light – jeśli jest rzeczywiście różnica w odtłuszczeniu i nie dodano zamiast tego masy cukru)
    • 50 g cukru (stewia lub inny ulubiony słodzik)
    • 1/2 laski wanilii
    • 80 g czekolady (ciemne gorzkie kakao, myślę, że z 2-3 łyżki)

    Przygotowanie: W małym garnuszku wymieszać mleko z żelatyną, odstawić na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Włożyć je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem i zagotować (jogurt się raczej kiepsko gotuje, lepiej lekko go podgrzać i połączyć z rozpuszczona wcześniej, w kąpieli wodnej, czekoladą; za to wcześniejsze lekkie zmiksowanie jogurtu sprawi, że będzie jakby puszysty i delikatniejszy). Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodać żelatynę z mlekiem i mieszać aż się rozpuści. Przelać do salaterek, ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Podawać z ciepłą gruszką.


    Pieczone w wanilii gruszki:
    • 2 dojrzałe gruszki
    • sok z 1 cytryny *
    • 1/2 laski wanilii
    • 8 łyżek drobnego cukru (odrobina słodziku)

    Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 - 35 minut, aż gruszki będą upieczone, dość miękkie ale nie rozpadające się. Ciepłe gruszki podawać ze schłodzoną panna cottą.
    / W mojej wersji powstaje sos gruszkowy – duszę drobno pokrojone gruszki z dodatkami w odrobinie wody (należy pilnować i stale dolewać wodę, żeby nie przypalić sosu), aż powstanie delikatny sos. Kawałki gruszek wrzucam w kilku partiach – tak aby część z nich całkowicie się rozpadła, ale zostały też całe kawałki o różnym stopniu twardości – pycha! Podaje schłodzony deser polany ciepłym sosem.

    ulciakowa@gmail.com
    P.S. Uwielbiam Twojego bloga, chyba co dzień zaglądam z nadzieją na coś pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  16. Spaghetti alla Carbonara

    Ciao tutti! Wielu miłośników tegoż dania jest przekonana, że oryginalny przepis zawiera śmietanę. Prawda jest jednak, że do oryginalnego przepisu na Spaghetti alla Carbonara Włosi nigdy nie dodają śmietany! :) Także, sami sobie dokładamy kalorii.

    Poniżej podaję przepisy już bez śmietany:
    (składniki na jedną porcję)

    1 jajko
    45 g boczku (pokrojonego w kosteczki)
    80 g makaronu spaghetti
    pół drobno posiekanej małej cebulki
    pół drobno posiekanego ząbka czosnku
    pół łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    15g tartego Parmezanu
    sól (wg uznania)
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Odchudzony przepis:
    1 jajko
    45 g chudego boczku (pokrojonego w kosteczki)
    80 g makaronu spaghetti
    pół drobno posiekanego ząbka czosnku
    pół łyżki posiekanej natki pietruszki
    15g tartego Parmezanu
    sól (wg uznania)
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Główny punkt odchudzonego przepisu: biorąc pod uwagę fakt, że boczek sam z siebie jest już tłusty (niezależnie od tego jak „chudy” by nie był), smażę go na patelni razem z cebulką i czosnkiem, ale już bez oliwy (w miarę smażenia boczek uwolni swój tłuszczyk, tak więc nic się nie spali). Często pomijam także Parmezan. Robię to jednak tylko wtedy kiedy gotuję dla siebie, gdyż Spaghetti alla Carbonara bez Parmezanu, przestaje być prawdziwym Spaghetti alla Carbonara :).

    Pozdrawiam
    Kasia
    Polaca Mala (http://polacamala.blogspot.com.es/)

    email: kochamrydzyka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Focaccia z oliwkami
    10 g świeżych drożdży
    •150 ml ciepłej wody
    •250 g mąki
    •1 łyżeczka soli
    •oliwa z oliwek
    •garść zielonych oliwek
    •2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
    •rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)

    moja wersja
    paczka otrębów pszennych zmielonych na mączkę
    2-3 łyzki maki pszennej
    1 opakowanie drożdzy instant
    1 łyżeczka oliwy
    szczypta soli i szczypta cukru
    ciepła woda
    pół słoika oliwek bez pestek
    sól
    tymianek (poprawia trawienie)

    deszczowa06@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Spaghetti bolognese
    500g makaronu spaghetti
    oliwa z oliwek
    1 cebula
    1 marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    3 ząbki czosnku
    350g mielonej wołowiny
    2 puszki pomidorów bez skórek
    1 łyżeczka cukru
    oregano
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 listek laurowy
    1 kieliszek czerwonego wina
    świeżo starty parmezan

    chuda wersja
    ok. 5 marchewek
    1 łyżka oliwy
    pieprz
    chilli
    czosnek

    sos:
    pomidory z puszki
    1 cebula
    1 łodyga selera naciowego
    mięso mielone z indyka
    czosnek
    oregano
    pieprz
    odrobina parmezanu do posypania
    lisek laurowy

    Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki kroimy na paseczki. Smażymy je obtoczone w przyprawach na 1 łyżce oliwy, jednak marchewka musi zostać lekko twarda. Polewamy przygotowanym sosem z mięsem.

    broda65@onet.eu

    OdpowiedzUsuń