Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

05.01.2013

SYCYLIJSKIE KOTLECIKI dietetycznej siostry


Składniki
na 12 kotletów

  • 2 średnie bakłażany
  • 55g otrębów owsianych zmielonych na mąkę
  • Garść natki pietruszki
  • Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Duże jajko od szczęśliwej kurki
  • 3 łyżki sera mozarella
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Kotleciki smażyłam na grillowej patelni od Ballarini z linii Trevi. Znajdziecie ją TUTAJ. O ile w Ballarini Firenze STĄD zakochałam się po uszy o tyle w tej....NA MAXA!! Jest wsaniała. Robiłam już na niej kilka rzeczy i wszystkie wychodziły rewelacyjnie - nic nie przywiera, nie przypala się, mięso pozostaje soczyste a te kotleciki wprost palce lizać! Tym sposobem otrzymałam wegetariańskie, odchudzone Polpette di Melanzane alla Siciliana. Zapraszam!



Przygotowanie

Bakłażany kroimy na połówki i obsypujemy solą i kładziemy na sito/kratkę z pieca aby soki z bakłażana mogły swobodnie wypływać. Zostawiamy na 30 minut. Robimy tak ponieważ niektóre odmiany bakłażana mogą być gorzkie - nawet jeśli nasze takie nie będą to i tak im nie zaszkodzi :)



Bakłażany płuczemy pod wodą, suszymy ściereczką lub ręcznikiem i wstawiamy do piekarnika na papierze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy na 190 stopni przez 20-25 minut. Pilnujemy oczywiście aby się nie przypiekały. Upieczone bakłażany drążymy łyżeczką a miąższ rozgniatamy widelcem. Do tego dokładamy resztę składników i przyprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki i kładziemy na grillowej patelni. Smażymy po kilka minut z każdej strony. 




Można je jeść i na ciepło i na zimno! Są aromatyczne, sycące i przepyszne! W oryginalnym przepisie zamiast otrębów sypie się bułkę tartą a następnie obtacza się w niej kotleciki i smaży na głębokim oleju. Mam nadzieję, że ta wersja przypadnie Wam do gustu. Jeśli lubicie odchudzać przepisy zapraszam do wzięcia udziału w KONKURSIE. Możecie wygrać jedną z patelni od Ballarini :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

4 komentarze:

  1. Wyglada bardzo smakowicie:) i wcake nie jakis bardzo skomplikowane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zaczynam lubić wytrawne placuszki ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm bakłażana w takiej wersji jeszcze nie jadłam ! jutro robię:) PS. uwielbiam tą stronę i przepisy ! Niezwykle inspirująca :)

    OdpowiedzUsuń