Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

12.06.2012

LECIUTKA JAK PUSZEK rolada śniadaniowa




Składniki
  • 4 jajka
  • Spora pierś z kurczaka
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka koperku
  • Sól, pieprz 












Przygotowanie


Pierś gotujemy w krótkiej wodzie (czyli tak aby zakryła zawartość garnuszka) razem z marchewką, pietruchą, porem i selerem. Solimy, pieprzymy do smaku. Można dorzucić listek laurowy. Warzywa kroimy aby się szybciej ugotowały. Po około 20-25 minutach składniki na farsz są gotowe. Wszystko wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy do smaku według upodobań dosypując paprykę czy curry. Farsz gotowy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, majerankiem, koperkiem a następnie z posiekaną natką pietruszki i łączymy z białkami. Masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut. Trzeba uważać aby się nie zarumieniła za bardzo. Masę wyjmujemy i studzimy.



Na zdjęty z papieru płat jajeczny kładziemy równomiernie farsz. Ozdobić można kilkoma listkami natki. Zaczynamy zawijać. Ma być ścisło - tak aby nie pozostawała żadna wolna przestrzeń. Zawijamy do końca i owijamy folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki. Myślę, że już po godzinie można roladę kroić i będzie odpowiednio zlepiona. 



Taka blacha rolady starczyła mi na 3 śniadania więc myślę, że to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu codziennie na poranne przygotowania kulinarne. Polecam ją z sosem czosnkowym. Jest zdrowa, niskokaloryczna, sycąca i ślicznie wygląda :)





SMACZNEGO SIOSTRY!

18 komentarzy:

  1. Popieram, wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. No cóż... Wygląda przepysznie, zobaczymy jak smakuje, bo dopiero w lodowce siedzi. Tylko mam parr pytań, bo jeśli chodzi o płat jajeczny to tyle się przy nim zdenerwowałam, że szok. Najpierw nie chciał odejść od papieru, później przylepił się do blatu i przy rolowaniu zrobiły się dziury.

    Piec na termoobiegu czy góra-dół?
    Papier czymś trzeba wysmarować?
    Ten płat ściągać z papieru od razu po wyjęciu z piekarnika czy lepiej odczekać?
    I co zrobić, żeby się nie przylepiał do blatu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z płatem nie miałam problemów, więc pozwalam sobie odpowiedzieć na pytania :)
      Ja piekłam góra-dół
      Niczym papieru nie smarowałam
      Odczekać aż wystygnie
      Ja zwijałam prosto z papieru i nie miałam kłopotu

      pozdrawiam
      ola

      Usuń
  3. Rolada boska! Farsz dostosowałam pod mój smak i wyszło obłędnie! Dzięki dziewczyny za rewelacyjne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  4. czego można użyć zamiast maszynki do mięsa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic mi nie przychodzi do głowy :( Blender? Może - spróbuj ;)

      Usuń
    2. Praska do ziemniaków

      Justyna

      Usuń
  5. Właśnie zrobiłam. Spróbowałam przed wrzuceniem do lodówki :) Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja modyfikacja: zamiast piersi z kurczęcia 3-4 parówki sojowe z Polsoi. Potem reszta bez zmian. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast kurczaka mozna zrobic farsz jarzynowy...... uzyc do niego co siem, lub co sie lubi.
    Przepis jest wspanialy. Brde tu zagladac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak - właśnie pracuję nad roladą jarzynową, ale kiepska jest na to pora roku.
      Zapraszam ponownie ;)

      Usuń
  8. Nie moge się doczekać ranka! Myślicie, ze an kolacje może się nadac ta roladka? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A blacha jakich jest wymiarów?

    OdpowiedzUsuń